Site icon Lykten

25 år etter Srebrenica – se dokumentaren sendt på NRK som sår tvil om den offentlige historien

I dag markeres 25-års dagen for «Srebrenica-massakren». Hendelsen har vært en sentral del i oppløsningen av det tidligere Jugoslavia og borgerkrigen som fant sted på 1990-tallet. I det offentlige har man valgt å se på det som at Serbia var den eneste part som sto bak krigsforbrytelser og overgrep mot sivile. Men finnes det mer bak den offisielle historien man blir fortalt av massemedia? 

Gikk serbiske styrker inn i byen uten grunn og massakrerte uskyldige mennesker? Hvem sto bak utviklingen i det tidligere Jugoslavia og finansierte konflikten? Hvorfor var USA og NATO så tungt involvert? Hvorfor reagerte ikke verdenssamfunnet på at tusenvis av serbiske sivile i titalls byer rundt Srebrenica hadde blitt massakrert i tiden 1992-1995 under Bosnia-krigen? Og hvorfor var det tusenvis av såkalte «mujahedin»-krigere fra titalls muslimske nasjoner på bosnisk side?

Se dokumentaren som på norsk het «Byen som kunne ofres» som balanserer det offisielle bildet fra en svært kompleks konflikt som tok livet av hundretusenvis av mennesker og skapte dype sår på det europeiske kontinentet. Den ble sendt på NRK Brennpunkt i april, 2011. (Filmen skal ha fått endel kritikk og ble senere dømt av PFU for kildebruk).

Dokumentaren ble annonsert slik av Flyum i Dagsavisen 26. april 2011:

«Mange tenker på Srebrenica som et nytt Holocaust i Europa, der 8.000 ble henrettet. I realiteten var dette en del av omfattende krigshandlinger. Vi viser hvordan Mladic handler som general som skal ta kontroll over et område. Byen er forlatt, omkring 15.000 menn er stukket av, på vei gjennom serbisk område til muslimske linjer. Ingen vet hvor mange av dem som er bevæpnet. For oss framstår dette som en ekstremt kaotisk situasjon, ikke som en planlagt etnisk rensing»

Les også: Stoltenberg, Norge og Balkan – en blodig historie

(Artikkelen fortsetter under Twitter-meldingene).

Les også: General Mladić dømt for krigsforbrytelser – men hvorfor slipper Vesten unna?

For bare to uker siden ble det også kjent at kosovos president, Hashim Thaci, er tiltalt for krigsforbrytelser mot blant annet serbere, romfolk og kosovoalbanere.

Fra ABC Nyheter:

Krigsforbryterdomstolen i Haag, som ettergår påstander om overgrep fra Kosovos frigjøringshær (UCK) mot serbere, romfolk og kosovoalbanere under og etter krigen i 1998–99, kunngjorde tiltalen mot Hashim Thaci onsdag.

Thaci og ni andre, blant dem Kadri Veseli, lederen for Kosovos demokratiske parti (PDK), er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

I en uttalelse fra Haag-domstolen heter det at Thaci og de øvrige tiltalte er «kriminelt ansvarlige for nesten 100 drap», bortføringer, forfølgelse og tortur.

Se også en annen dokumentar sendt på NRK kalt “Sarajevo Ricochet – The US Green Light”. Her kommer det frem at opptil 6.000 islamske krigere skal ha blitt sendt fra Midtøsten inn i Europa på tidlig 1990-tallet for å krige for muslimene mot blant annet Serbia. Dette skal ifølge noen ha blitt godkjent av amerikanske myndigheter og Iran.

 

Les også: Albanere solgte serbiske organer

Exit mobile version