Site icon Lykten

Avlytter Kina det populære skoleprogrammet Zoom?

(Pixabay)

Det har nylig blitt avslørt at Kina kan avlytte den populære programvaren Zoom, som brukes til video- og nettkonferanser. Bruken av denne har skutt i været etter at folk har fått beskjed om å holde seg hjemme. I tillegg til private aktører, brukes denne tjenesten av store bedrifter, myndigheter og vitenskapsfolk. Et søk på webkamera viser at det er helt tomt overalt hos nettbutikker.

Zoom sin CEO, kinesisk-amerikanske Eric Yuan, skriver på selskapets blogg at antallet betalende og gratis kunder har gått opp fra 10 millioner i desember 2019, til 200 millioner i mars i år. Firmaet har hovedkvarter i USA, men ser ut til å være utviklet hovedsakelig av tre firma i Kina. Firmaet har minst 700 ansatte i Kina, og er derfor avhengig av å gjøre det som Det kinesiske kommunistparti krever.

Zoom oppgir selv at de har end-to-end AES-256 kryptering for at uvedkommende ikke skal kunne avlytte trafikken i konferansene. Det har vist seg at de bruker den svakere AES-128, og at de definerer end-to-end annerledes enn alle andre aktører. Normalt betyr det at kodenøkkelen er hos brukerne, og at firmaet som leverer tjenesten ikke kan dekode trafikkdata. Nå er det oppdaget at disse nøklene innimellom deles ut fra kinesiske servere, og at disse derfor kan brukes til å dekode trafikken mellom deltakerne i konferansene. Federal Trade Commission i USA har blitt bedt om å undersøke om det stemmer at firmaet har tatt grep for å forbedre sikkerheten.

Singapore har stoppet lærere i å bruke Zoom, fordi at en av de mange svakhetene i programvaren gjør at uvedkommende enkelt kan komme seg inn i samtalene. Myndighetene i Singapore har også stoppet bruken. Google har nedlagt forbud mot å bruke Zoom i selskapet, og vurderer søksmål. Berkley High School i California har også stoppet bruken fordi en uvedkommende naken mann kom seg inn i en konferanse — og uttrykte seg rasistisk.

Zoom er videre saksøkt for å dele personlig informasjon med tredjepart: i dette tilfellet Facebook. På toppen av dette skal opplysninger fra over 500.000 Zoom-kontoer med personlig informasjon være til salgs på «the dark web»

Tjenesten har vært plaget med mange feil i programvaren. Dropbox var en av investorene, og var i 2018 så bekymret for feil, at de opprettet et hemmelig dusørprogram hvor de betalte for feil brukere eller hackere fant, og rapporterte det videre til utviklerne av Zoom.

Skal vi fortsette å handle med Kina?

Kina som verdens fabrikk av skrot vi ikke trenger har sammen med USAs Mcdonaldisering blitt selve symbolet på den mislykkede markedsliberalismen. Kina har vist gang på gang at de ikke skyr noen midler for å skaffe seg verdensherredømme. De har lenge vært ansett som den plagsomme lillebroren det er synd på: han vi må forstå at ikke er utviklet nok til å se hvordan verden er skrudd sammen, og som derfor kan fortsette å ta seg til rette. Nå har de blitt verdens nest største økonomi, de er et totalitært kommunistisk diktatur — og de produserer nesten alt vi trenger. Omtrent alt av medisiner og kjemikalier for testing av virus kommer derfra, og det samme gjør verneutstyr mot Covid-19 — samt selve viruset.

Kina fikk tilsendt mengder med verneutstyr fra USA, Europa og Australia — og de har via ansatte i resten av verden støvsugd markedene for verneutstyr. Nå selger de dette tilbake til oss for en langt høyere pris. Mye av utstyret er defekt, eller holder ikke den standarden som oppgis. Leveranser brukes også for å kjøpe seg goodwill hos land i knipe. Som redaksjonen i Kulturverk påpekte i sin briljante artikkel; “En antagonist eller konkurrents svakhet, er en maktpolitisk mulighet.”

Kinas kommunistparti (KKP) driver krig mot USA og resten av verden på 3 av 4 mulige fronter: økonomisk, informasjon (PSYOP) og digitalt. Det eneste som mangler er fysisk krig. Nå som oljeprisen er så lav, har de hamstring av olje i mengder som ligner forberedelse til tradisjonell krigføring.

KKP har alt for lenge oppført seg som den typiske bøllen i skolegården: han alle hater, men ikke tør å stå opp imot av redsel for selv å få problemer. Det er på tide å boikotte Kina, og å produsere det USA og Europa trenger på hjemmebane. Da skaper vi lokale arbeidsplasser, og vi har kontroll med kvaliteten og forurensning under produksjonen.

Exit mobile version