Site icon Lykten

Bør Finn.no oppdatere informasjonen sin?

Finn.no er Norges største plattform for salg og kjøp av eiendommer. På hver eiendomsannonse finnes det en mengde informasjon om salgsobjektet som hustype, pris, areal og området det selges i. 

I tillegg kan man finne mye informasjon om demografien i området der boligen selges. Det inkluderer familiestruktur, inntekt- og utdanningsnivå, og om området er trygt for barn. I tillegg finnes det detaljert informasjon om avstander til skoler og butikker. Alt i alt kan man få nesten all informasjon man kunne være interessert i når man skal foreta sitt livs største kjøp.

Men en ting glimrer med sitt fravær. Den etniske inndelingen i området der boligen selges. Der man altså har detaljer på kjønn, alder, sivilstand og utdannelsesnivå, så finnes det ingen detaljer om fordelingen av etniske opprinnelse og religiøs tilhørighet i området. Dette må kjøpere selv skaffe seg kunnskap om. Gjerne ved privat samtale med megler, snakke med bekjente som kanskje bor i området eller lese på nettsider tilhørende kommunen eller Statistisk sentralbyrås egne nettsider.

Det virker som om virkeligheten er litt ubehagelig å informere om.

https://bydelsfakta.oslo.kommune.no/bydel/sondrenordstrand/innvandrerbefolkningen/

På enkelte steder i det nye Norge kan etniske demografi være en svært viktig faktor som mennesker vil ta hensyn til når man er på utkikk etter et nytt sted å bo. Spesielt i storbyene og i særdeleshet i Oslo. I annonsen fra eiendomsmegleren har man gjerne brukt profesjonell fotograf, hvor man tar bilder av nærområdet med butikker, lekeplasser og turområder. Gjerne også av det nye kjøpesenteret eller skolen som akkurat er bygget. Bildene er innbydende og skaper en positiv opplevelse for den som ser på annonsen.

Men en ting mangler helt fra annonsen mangler. Den demografiske virkeligheten i området der boligen selges. Det er helt utelatt fra annonsen. Rekker kjøper å sette seg helt inn i området før boligovertakelsen finner sted? Rekker man å snakke med naboer eller få informasjon om hvordan området har utviklet seg de siste årene?

Finn.no bruker en blandet familie som illustrasjon på sin nettside, men opplyser ikke om etnisk inndeling på lokalområdet eller skolene der boligene selges. (Skjermbilde/Finn.no).

Hva skjer da nøkkelen går i døra, møblene er på plass og man skal på første tur i butikken? Når barna skal i barnehagene eller ha første dag på skolen? Når man skal til badestranda første sommerdag? Hvis man har vært litt naiv og ikke helt ha satt seg inn i realiteten.

Og man plutselig oppdager:

ER DU KLAR FOR ET KULTURSJOKK? Å flytte til Oslo kan fort kaste en person ut i realiteter man ikke visste eksisterte. (Foto: Hvervenbukta – Lykten.no).

Dette er noen av eksemplene man kan og vil oppleve hvis man bosetter seg i noen av de bydelene der etniske nordmenn nå er i mindretall. Noen vil selvsagt si at dette er overdrevet og at de ikke har opplevd noe av det. Men det bør være informert om den demografiske utviklingen på store nettsider som Finn.no, slik at brukerne ikke får et feilaktig inntrykk av et boligområde, der man velger å utelate masseinnvandringens konsekvenser. Såkalt «hvit flukt» er et betent tema for norske myndigheter, da norske familier, spesielt de med barn, velger å flytte ut av innvandrertette områder og til mer norske områder. 

Les en rimelig dramatisk historie fra en lærer som bodde med kone og barn i et slikt område, men til slutt måtte flytte. Hvor mange har flyttet som denne læreren på grunn av lignende historier? Flere enn mange vet. Mange flere.

USA avslører utviklingen

I USA viser alle store eiendomsnettsider demografisk informasjon som inkluderer rase og religion, både der boligen ligger og på de lokale skolene.

Det er på tide at nettsider som Finn.no følger etter. Eller er sannheten og utviklingen i det norske samfunnet noe vi skal skyve under teppet?

(Skjermbilde/Greatschools.com)
Exit mobile version