Site icon Lykten

Den kriminelle lavalder er utdatert

Av Svein Arne Grønnevik, Demokratene i Bergen.

Med det stadig økende antall av svært grove voldsforbrytelser begått av ungdom mellom 12 og 15 år, er dagens kriminelle lavalder på 15 år forlengst utdatert. Den bør snarest senkes til 12 år.

I dag står både politi, rettsvesen og barnevernet hjelpeløse overfor svært så kyniske ungdommer som i lovens definisjon bare er et barn. Tidligere var den kriminelle lavalder 14, men i 1987 ble den etter press fra FN økt til 15 år. Altså på den tiden da voldsspiralen startet i innvandrertette områder. I følge politiet er innvandrere og barn av disse sterkt overrepresentert. Danmark satte ned den kriminelle lavalder fra 15 til 14 år i 2010, men fikk så mye kritikk fra FN at de satte den tilbake opp igjen. Så nå er det 15 år som er lavalderen i hele Skandinavia.

Men skal vi finne oss i at FN, som styres av stater vi helst ikke vil sammenligne oss med, skal styre norsk kriminalpolitikk? Skal vi i Norge la oss styres av land som enten ikke har kriminell lavalder eller kriminell lavalder under 10 år? Skal ikke norske politikere kunne styre dette etter mandat fra norske velgere etter norsk rettsoppfatning som beskrevet i Norges Grunnlov? Internasjonale avtaler og standarder er ofte en bra ting. Men ikke når det i praksis er en overnasjonal diktatorisk styring som koster norske liv og helse. Jeg mener at her er norske politikere ganske så tafatt, selv med et utall av justisministre utgått fra lov og orden-partiet Frp.

Å gjøre noe galt, SKAL ha konsekvenser. For uten ubehagelige konsekvenser lærer ikke disse unge voldelige forbryterne at kriminelle handlinger ikke lønner seg. Så kan en heller diskutere hva straffen skal inneholde for de yngste voldsforbryterne. En egen ungdomsdomstol og ungdomsfengsel med et pedagogisk og strengt disiplinært innhold, med redusert eller helt uten internett tror jeg er noe en må kunne diskutere. Bare det å være uten internett, egen mobiltelefon og redusert kontakt med venner og familie, tror jeg vil virke avskrekkende på ganske mange av de yngste voldsforbryterne.

Og så vet en ut fra politiets egne utsagn at innvandrere fra Midtøsten og Nord-Afrika, og deres barn og barnebarn, er overrepresentert i voldsstatistikken også blant unge voldskriminelle. Om vi hadde vært en suveren stat med egne grenser, kunne vi starte med å avvise alle som ankom Norge uten pass eller andre påkrevde reisedokumenter. Her vil også lukkede mottak virke forebyggende i seg selv. Da hadde vi visst hvor den enkelte kommer fra og kunne raskt utvise mennesker uten beskyttelsesbehov før de kan begå straffbare handlinger, samt utvise voldskriminelle innvandrere som blir dømt til fengselstraffer. Permanent annullering av opphold, norsk statsborgerskap og andre goder bør også bli straff for utenlandske voldsforbrytere.

Vi må også se på straffenivået for voldskriminelle generelt. En kraftig økning av minstestraffene er en god start. Og at politiet gis resurser til å kunne “oppklare” alle de over 55.000 henlagte sakene hvert år med kjent gjerningsmann. Bare slik kan politiet gjenvinne en nødvendig tillit blant lovlydige borgere og virke avskrekkende på forbryterne. For med en slik økning i grov vold MÅ de skyldige bli tatt og de må få en straffereaksjon som avskrekker. Slik den norske kriminalpolitikken fungerer i praksis, sitter de voldskriminelle og ler. For de vet at de ikke blir tatt. Vi i Demokratene vil møte unge lovbrytere med raske reaksjoner for å forebygge nye lovbrudd. Vi vil opprette en ungdomsdomstol og sørge for at det settes tydelige krav til den enkelte når straffereaksjonen skal iverksettes. En bør også opprette egne ungdomsfengsler for å ikke blande svært unge ungdommer med hardbarkede kriminelle. Vi vil også gripe tidlig inn og ha tett oppfølging med dem som er i ferd med å komme inn i en kriminell løpebane.

For uten en klar og resolutt reaksjon mot de unge voldsforbryterne, er det snart like farlig å bevege seg i gatene i norske storbyer, som det er mange steder i Sverige.

Og vi ønsker ikke svenske tilstander her i Norge.

Exit mobile version