Site icon Lykten

Faktasjekk: NRK, Aftenposten og NTB med uriktige påstander

(Illustrasjonsbilde)

Bakgrunn:

Et meningsløst og brutalt massedrap fant sted i Boulder, Colorado, mandag den 22. mars i år. En muslimsk mann med bakgrunn fra Syria gikk inn på et kjøpesenter og skjøt og drepte ti mennesker, inkludert en politimann.

Men i norske massemedier den morgenen ble skytteren omtalt som «en hvit mann». Uten at man visste verken identitet eller etnisk bakgrunn på skytteren eller ofrene.

NTBs artikkel om skytingen i Colorado har blitt brukt av en rekke massemedier i Norge, inkludert Aftenposten, Nettavisen og Stavanger Aftenblad. I tillegg har NRK skrevet en lenger og inngående artikkel og kopierer informasjonen fra NTBs artikkel om at «en hvit mann» sto bak ugjerningen.

Les også: NRK og Aftenposten løy om skytteren i Colorado – var ikke hvit, men muslim fra Syria

Nyhetsartiklene ble publisert på mandag denne uken og har ikke til dags dato, lørdag den 27. mars, blitt redigert eller rettet opp, selv etter at informasjonen om skytterens identitet, religiøse bakgrunn og etnisitet kom frem allerede samme dag.

Her er skjermbilder fra fire av massemediene, NRK, Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Nettavisen, som alle kom med feilaktig informasjon om skytterens hudfarge og som har stått uendret på nettsidene helt siden mandag:

NRK

NRK / Skjermbilde

Aftenposten

Aftenposten / Skjermbilde

Stavanger Aftenblad

Stavanger Aftenblad / Skjermbilde

Nettavisen

Nettavisen / Skjermbilde

Skytteren var muslimsk og fra Midtøsten – ikke «en hvit mann»

Det viste seg raskt at skytteren ikke var hvit, men en syrisk flyktning, Ahmad al-Aliwi al-Issa (21), med muslimsk bakgrunn. Han skal ha kommet til USA i 2002 med familien sin fra den syriske byen Raqqa.

Avisen Newsweek har skrevet en artikkel om hvordan en rekke verifiserte Twitter-brukere, inkludert visepresident Kamala Harris’ niese og massemedier omtalte skytteren som «hvit».

Denne type nyhetsformidling med sterk fokusering på rase og hudfarge eksisterer for å lage billige politiske poeng av tragedier og bygge opp om den kritiske raseteorien. Denne teorien har de siste årene blitt en av grunnpillarene i massemedias daglige nyhetsformidling, om det er i USA eller Norge.

Massedrapsmannen, Aliwi al-Issa, skal ha skrevet en rekke islamske innlegg og vist sympati med den islamske terrorgruppen IS på sine sosiale medier, og vært på FBI’s radar, uten at det kom til noen konkrete tiltak fra amerikanske myndigheter. Han var åpenlyst i mot tidligere president Donald Trump og mente at det amerikanske samfunnet var rasistisk og islamofobisk.

Les også: Alle de ti ofrene i Colorado var hvite. Det er på tide å slutte med den anti-hvite rasismen

21-årige Ahmad al-Issa drepte 10 mennesker i Colorado. Alle de store norske massemediene omtalte al-Issa som «en hvit mann». Aftenposten insinuerte at drapene var rasistiske motiverte som følge av dette. Nå viser det seg at al-Issa er arabisk og at alle ofrene hans var hvite mennesker.

Fra Lykten.no:

Massedrapsmannen heter Ahmad al-Aliwi al-Issa (21)og kom som flyktning fra Syria til USA. Han hadde blitt radikalisert av massemedia og  hatet Donald Trump. Han skal ha planlagt å angripe et Trump-valgmøte i februar, men valgte å vente til mars for et nytt valgmøte. Dette ble avlyst på grunn av koronakrisen, og Ahmad al-Issa valgte da å skyte ned uskyldige hvite mennesker på et apotek. Det opplyses også at han skal ha hatt IS-sympatier og postet islamistiske innlegg på sine sosiale medier.

Tok kontakt med Faktisk.no

Lykten skrev på NRK, Aftenposten og Faktisk sine offisielle Twitter-kontoer med informasjonen onsdag den 24 mars, uten at det resulterte i verken redigering av den feilaktige omtalen av massedrapsmannen, eller en faktasjekk fra Faktisk.no

Vi tok så igjen kontakt med Faktisk.no per epost fredag morgen. Det har til lørdag ettermiddag ennå ikke kommet et tilsvar fra den offentlig støttede faktasjekkeren. Hvis vi får et tilsvar så vil det bli etterpublisert her i artikkelen.

Hei!

Jeg sender en mail angående NRKAftenposten og Stavanger Aftenblad som omtaler skytteren i Colorado, Ahmad al-Aliwa al-Issa, en flyktning fra Syria/Midtøsten med islamistiske sympatier som «en hvit mann» i sine artikler. Informasjonen står fremdeles i artiklene, fem dager etter publisering.

Denne påstanden har blitt avvist av blant annet Newsweek.

Aftenposten gikk et steg videre og forsøkte å gjøre massedrapet til et «rasistisk» angrep, på grunn av deres påstand om at drapsmannen var «hvit». Det kom også kort tid etterpå ut informasjon om at alle ofrene til al-Issa var hvite.

Vi har alfarkrøllet både avisene og dere to ganger på deres offisielle Twitter-kontoer denne uken med denne informasjonen, uten at det har ført til endringer hos avisene eller utløst en faktasjekk hos dere.

Kan dere raskt bekrefte at dere vet om den feilaktige påstanden til NRK, Aftenposten og Stavanger Aftenblad? Og at dere eventuelt lager eller unnlater å lage en faktasjekk på det?

Vi skal skrive en egen faktasjekk på dette senere i dag, så fint med raskt svar.

Alexander Halvorsen

Lykten.no

Faktisk.no er delvis finansiert av NRK og opplyser på sin nettside at en av deres samarbeidspartnere er NTB. Både NRK skrev «en hvit mann» og NTB var kilden til omtalen «en hvit mann» i artiklene på Aftenposten, Nettavisen og Stavanger Aftenblad.

Det er i skrivende stund uklart om dette har noe å gjøre med Faktisk.no sin foreløpige stillhet rundt den feilaktige påstanden om massedrapsmannens etniske bakgrunn.

Wikipedia om Faktisk.no:

Faktisk.no er et samarbeid mellom DagbladetVG og NRK som skal «motvirke feilinformasjon, enten den er bevisst eller utilsiktet, ved å faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter».[1] Samarbeidet ble offentliggjort 21. mars 2017, og nettstedet ble lansert 5. juli samme år. Ansvarlig redaktør er Kristoffer Egeberg.

Fritt OrdStiftelsen TiniusDagbladets Stiftelse og NRK bidro totalt med åtte millioner kroner for å sikre oppstarten av tjenesten. Faktisk.no eies av Dagbladet og Verdens Gang, mens NRK inntil videre er en redaksjonell samarbeidspartner.[2]

Fra Faktisk.no:

Norsk Telegrambyrå (NTB) er en av våre første og viktigste samarbeidspartnere. NTB sørger for en bred og umiddelbar distribusjon av våre faktasjekker og artikler til alle sine brukere. I tillegg har Faktisk.no tilgang til NTBs nyhets- og bildebaser, som er viktige verktøy i vårt arbeid. Derfor er også NTB en naturlig diskusjons- og samarbeidspartner i utviklingsprosjekter Faktisk.no er involvert i.

Konklusjon: Falske nyheter

NTB, NRK, Aftenposten og Stavanger Aftenblad sin påstand om at skytteren i Boulder, Colorado, var en hvit mann er falske nyheter.

Alle ofrene var hvite

Alle ofrene var hvite . Det rasistiske massedrapet på 10 hvite mennesker i Colorado har stort sett forsvunnet fra norske massemediers nyhetsdekning da det kom frem at skytteren var en muslimsk flyktning fra Syria. Så langt Lykten.no vet har ingen norske dagsaviser trykket disse bildene. 

Journalist fra USA Today fikk sparken

En redaktør med stillingstittelen «Rase og inkludering» fra avisen USA Today fikk før helgen sparken for i et politisk aggressivt innlegg relatert til massedrapene i Colorado på sine sosiale medier, etter å ha skrevet at «Det er alltid en sint hvit mann. Alltid».

De fleste massemorderne i USA er ikke-hvite

En av de større løgnene som promoteres på venstreorienterte nettsider, massemedier og av blant Blue Anon konspirasjonsteoretikere er at de fleste massemorderne i USA er hvite. Men faktum er at de fleste massemorderne i USA er ikke-hvite. (Har drept 4 eller flere personer).

 

Exit mobile version