Site icon Lykten

Hvorfor lyver myndighetene til oss?

Hvis en venn, slektning eller arbeidskollega lyver til deg. En gang. To ganger. Ti ganger. Da vil de fleste av oss slutte å stole på denne. Kanskje til og med slutte å ha kontakt med denne.

Den siste uken har det vært to alvorlige saker i media. En fra vårt eget SSB (Statistisk sentralbyrå) og fra vårt naboland Sverige, med Brå (Brottsförebyggande rådet).

Ifølge SSBs nylig publiserte resultater av undersøkelser av holdninger til innvandrere og innvandring. Den lyste av positivitet. Ifølge SSB har nordmenns holdning til innvandrere og innvandring aldri vært bedre.

Eller?

Med på laget har SSB den vanlige mediebanden, med NTB i spissen:

– Det er gledelig at flere er positive til innvandrere. Jeg tror det blant annet handler om at flere ser at integreringspolitikken virker. Vi er i gang med et integreringsløft som skal få flere i jobb og utdanning, det håper jeg også vil bidra til positive holdninger til innvandrere, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

For hvem er «innvandrerne»? Svenskene? Tyskere? Polakker? Eller snakker vi om somaliere, irakere og nigerianere? SSB og mediene velger og vraker i hvordan man tolker og videreformidler informasjonen som Sovjet-avisen Pravda ville vært stolte av.

Les også: SSB er «overrasket» over at innvandrerkvinner dominerer fødselsstatistikken i Norge

Det er ikke mange årene siden SSB var i hardt vær  for nettopp de samme anklagene, hvor SSB-sjefen Christine Meyer måtte gå av. Vi har også opplevd at politisjefer i Oslo har utelatt å informere allmennheten om blant annet voldtektsstatistikker av politiske årsaker.

Les også: Forsker hos SSB ønsket å forske på innvandring – fikk sparken

 

Les også: Årets avkledning? «Kan seksjonssjefer i SSB regne?»

Våre myndigheter og sentrale aktører som har stor makt over våre liv lyver til oss daglig. Igjen og igjen. Dessverre har vi ingen mulighet til å verken slutte å ha kontakt med myndighetene.

Nå har det kommet ut at det det offentlige statistikkbyrået i vårt naboland Sverige (Brå) har manipulert kriminalstatistikk i ekstremt omfang.

Det er Svenska Dagbladet som rapporterer om en rapport ved navn «Kan vi stole på Brå?», som avslører dette.

Ifølge avsløringen skal myndighetene ha utelatt informasjon om blant annet kriminalitet, innvandring og integrering av innvandrere i Sverige, som myndighetene og politikerne misliker. Man skal også ha manipulert eksisterende tall og informasjon for å skjule den negative utviklingen i samfunnet.

I rapporten kan man lese at tidligere ansatte i Brå har uttalt seg at forskernes resultater ble sensurert om man ikke likte tallene. Istedenfor valgte man å fremheve andre deler av arbeidet for å vise et positivt resultat.

 

 

Nå har justiskomiteen i den svenske riksdagen bedt forskerne bak rapporten om et møte for å komme til bunns i løgnene. Det spørs vel om det bare blir mer brannslukking og nye løgner for å opprettholde myndighetenes troverdighet.

Og slik fortsetter våre myndigheter å lyve til oss, dag etter dag.

Exit mobile version