Site icon Lykten

Kommentar: Resetts Maria Zähler tar feil

HOVEDSAKELIG FREDELIG. (Foto: TapTheForwardAssist (CC BY-SA 4.0))

Hele skravleklassen er «sjokkert» etter at demonstranter trengte seg inn i selveste Capitol. Resetts skribent Maria Zähler skriver i et innlegg med tittelen “Donald Trump har opptrådt uansvarlig” at alle bærer på sin del av skylden. Hun skriver videre:

«Det er svært skremmende når en bygning som huser en legislativ forsamling blir stormet av demonstranter, som nekter å godta et valgresultat som etter alt å dømme er legitimt til tross for det Trump selv påstår. Dessverre er det under Trump vi har sett at USA har blitt mer splittet enn noen gang. Og nå er det blitt skutt inne i selve Capitol-bygningen. Den ble beleiret. En kvinne er blitt drept.»

Men hun skriver ikke at kvinnen som ble drept, Ashli Babbit, var demokratiforkjemper, Trump-supporter og Air Force-veteran. Hun ble etter rapportene skutt av politiet. Hvordan er dette «alle» sin skyld? Allerede få dager etter at Babbit døde fokuserer venstrevridd media som The Guardian på at Babbit skal ha trodd på konspirasjonsteorier. Ingen skal sørge for Babbit, i motsetning til ikonet George Floyd var hun lovlydig, ikke ruset, hvit og Trump-tilhenger.

Trump og hans tilhengere har blitt tråkket på fra den dagen han stilte som presidentkandidat. «The deplorables» sa Clinton. De avskyelige. Rasistene, kvinnehaterne. Undermenneskene.

Samtidig har den voldelige marxistiske pøbelen Black Lives Matter terrorisert USAs byer i over et halvt år. Mediene klarte å kalle det «mostly peaceful protest» mens de sto foran bydeler i brann. Og Antifa er, ifølge Joe Biden, bare en «ide». De har fått herje fritt i gatene i månedsvis, mens vanlige amerikanere mister jobben og nektes å samles i kirken.

Ledende demokrater som Maxine Waters ba folk om å trakassere Trump-tilhengere overalt: Hjemme, på arbeidsplassen, på restauranter. Den unge stjernen Alexandra Ocasio-Cortez, som hylles av Høyres kvinnegruppe, har tatt til orde for å lage et register over de som støttet Trump, og sørge for at de aldri får jobb igjen.

Tucker Carlson kaller det som foregår en utrenskning. Og enhver form for motstand beskrives som fascisme og «et angrep på demokratiet».

Selvsagt er det ikke bra at demonstranter inntar Capitol. Men har alle som nå kritiserer Trump glemt at Demokratene organiserte en lignende protest under høringene rundt Brett Kavanaugh?

Zähler innrømmer selvsagt at disse kreftene har sitt medansvar for splittelsen i det amerikanske samfunnet. Men det virker som hun mener Trump bærer på hovedansvaret. Hun skriver:

«Men Donald Trump har ikke gjort saken det bedre. Tvert imot. Med sine unyanserte og splittende formuleringer, og konsekvente undergraving av det amerikanske valgsystemet, har han helt bensin på bålet. Han har ikke greid å samle USA, og han har ikke greid å skape forståelse for sine standpunkter og de menneskene han har representert, hos sine motstandere.»

Er Zähler virkelig så naiv at hun tror en utstrakt hånd fra Trump ville blitt grepet av Nancy Pelosi, Maxine Waters og AOC?

Hendelsene 6. januar var alvorlige, men stort sett fredelige, med unntak av de som inntok Capitol. Trump-supportere har ikke til vane å starte bråk og opptøyer. Filmer viser at inntrengerne respekterte avstengte områder, kun beskyttet av plastbånd. Ingen valgte representanter ble utsatt for vold. Det snakkes om fire dødsfall, men alle omstendighetene er ikke kjente. En ble skutt av politiet (Babbit), øyenvitner beskriver det som en ren henrettelse. En annen skal visstnok ifølge ubekreftede rykter dødd av hjertefeil etter å ha truffet sitt eget kjønnsorgan med en tazer.

Uansett blekner hendelsene 6. januar i sammenligning med opptøyer og drap i forbindelse med Black Lives Matter. Defund the Police-kravene har også konsekvenser: Antall drap i New York har doblet seg i løpet av et år. Men denne gangen var det «feil folk» som gjorde opprør.

Helge Lurås og Resett har fått mye kritikk for sin rapportering fra USA den siste tiden. Og Zählers artikkel kunne like gjerne stått på trykk i Dagbladet, noe som ikke er ment som et kvalitetstegn.

Selvsagt må Lurås og Zähler skrive hva de mener, uavhengig av hva leserne måtte mene. Det siste «høyresiden» trenger er splittelse og fragmentering. Men allikevel må vi uttrykke oss kritisk over fremstillinger vi er sterkt uenig i.

At Trump-velgere er frustrerte og sinte er rett og slett en konsekvens av årevis med hat, karakteristikker og ødeleggende politikk, støttet av Big Tech, næringslivet, Wall Street og et nesten samlet media. Og selv om valgfusk ikke er «bevist» i rettssalene, skyldes dette i hovedsak at retten har avvist sakene. Påstandene er altså ikke tilbakevist. Men mediene avfeier massive indisier som rene konspirasjonsteorier, og Resett følger i det samme sporet.

Selv før valget gjorde de progressive kreftene det klart at alle påstander om valgfusk ville være latterlig, absurd og ubegrunnet. Dette til tross for at de helt åpenlyst innførte poststemmer på massivt nivå, som åpner for juks og derfor er forbudt i de fleste demokratiske land (som f.eks. Norge).

Fox News sviktet. Også blant republikanere er det nå mange som ses på som svikere, kanskje særlig visepresident Mike Pence. Mange mener at dette var det som førte til at demningen brast.

Det som foregår i USA kan nesten beskrives som en lavintensiv borgerkrig. Det er ingen felles forståelse for de enkleste begreper, som sannhet, historie og kultur. Dialog er umulig, siden man faktisk ikke snakker det samme språket. Lignende tendenser ser vi (i mindre grad) også i vårt naboland Sverige.

I en slik situasjon bør man holde sammen. Høyresiden er splittet i en rekke småpartier som alle står utenfor Stortinget. Og Document og Resett krangler seg imellom i stedet for å akseptere at man riktignok har ulikt syn i enkelte saker, men målet er felles: Å avsløre løgnene og lete etter sannheten. Identitetspolitikken, klankulturen, krenkelseshysteriet og massiv undertrykkelse i regi av en stadig voksende stat underlagt korrupte, overnasjonale mastodonter burde være hovedfokuset.

Exit mobile version