Site icon Lykten

Milliardærene og Wall Street skjelver i buksene – folket reiser seg mot eliten

I de siste par dager har vi sett en rar tendens: Reddit, GameStop og «wallstreetbets» har vært på alles tunger, og har trendet på Twitter i flere land. Både demokraten Alexandria Ocasio-Cortez og republikaneren Donald Trump Jr. har kommentert det positivt, i et sjeldent tilfelle av enighet mellom de to. Hva er det egentlig som skjer?

Før vi går videre må vi forklare hva en «short» er. En «short» er en avtale mellom to størrelser, der den ene låner en aksje i en periode, mot å gi samme aksjen tilbake til første etter en gitt periode, mot å betale en viss rente. Dersom prisen i dette intervallet går ned, vil den som shortet aksjen tjene penger – f. eks. kan man låne en aksje som koster 10 kroner og selge den for 10. Dersom prisen går ned til 8 kroner når tiden er kommet for å innfri lånet, kan du kjøpe en tilsvarende aksje for 8 kroner og gi den tilbake igjen. Du har da tjent 2 kroner på at kursen falt.

Det motsatte kan jo også skje. Dersom du låner aksjen når kursen er 10, selger, og prisen så er 12 når tiden er kommet for å levere tilbake aksjen – da har du tapt 2 kroner. Dette skjedde med Melvin Capital. Bare mye, mye verre.

Det startet når en redditbruker på underforumet r/wallstreetbets på Reddit fant ut at aksjen til den gamle spillbutikken GameStop var i en “short squeeze”. Dette betyr at mengden short-kontrakter er større enn antallet tilgjengelige aksjer. Da er det ikke tilgjengelig nok aksjer på markedet til å dekke alle short-kontraktene som kommer til å måtte innfris snarlig. I det tilfelle vil prisen på aksjen stige grunnet manglende tilbud.

Så hva gjør en vordende investor da? Han kjøper selvfølgelig. Hvilket hever prisen på aksjen. Hvilket igjen gjør det mer attraktivt å kjøpe. Og så videre…

Resultatet ser vi i Google Finance:

Når du ser denne massive prisøkningen, er det ikke fordi GameStop tjener mer penger, eller fordi de har gjort endringer i personalet eller tilsvarende. GameStop har tvertom krympet gradvis over lang tid grunnet avleggs forretningsmodell, og er et yndet mål for shorting av den grunn. Grunnen til denne prisøkningen er at diverse hedgefond innfri short-kontraktene sine innen kort tid, og når det skjer er de tvunget til å kjøpe aksjene sine til ovenstående sterkt inflaterte pris.

Inflasjonen har pågått en stund, men ble på alvor populærkulturelt når Elon Musk tweetet en lenke til subredditen wallstreetbets, som var motoren bak denne utviklingen. Fenomenet var verdenskjent, og påvirket til og med av India.

Men dette har større effekt enn kun populærkulturelt. Analysefirmaet Ortex anslår at 1 milliard US Dollar har blitt tapt i denne prosessen så langt.

Ulike regler for store selskaper og mannen i gata

At en bedrift blir utsatt for short-salg og manipulasjon av aksjeprisen av opportunistiske agenter er ikke nytt. Men vanligvis rammer det bare vanlige mennesker eller bedrifter. Når rammer det hedgefond. Da reageres det:

Mens kursen på GameStop gikk i været, stoppet appen Robinhood – en platform for å handle aksjer – selve muligheten til å handle GameStop-aksjer. En motaksjon ble organisert, og Robinhood har nå en solid 1 stjerne på Google Play Store, med 329 000 vurderinger.

Mistenkelig er det også at Melvin Capital og tilsvarende fond som taper penger på dette sprellet også er Robinhoods største kunde.

Samtidig som dette skjedde ble Discord-chatserveren til subredditen wallstreetbets stengt ned. Ikke på grunn av spekulasjon, men på grunn av “hatprat”, hevdet Discord. Hva sannheten er er vanskelig å si, men timingen er uansett mistenkelig.

Den nye Biden-administrasjonen under finansminister Janet Yellenovervåker situasjonen. Vi får håper de ikke gjør noe mer, for Janet Yellen er svært inhabil – etter å ha mottatt flerfoldige millioner fra Wall Street inkludert 810.000 US Dollar fra den involverte Citadel Securities, må hun virkelig kalles inhabil.

Så gjenstår det å se hvordan amerikanske småinvestorer reagere på at også finansmarkedet oppleves å være rigget, etter at allerede syv av ti republikanere mener presidentvalget ikke var fritt og rettferdig.

2021 skal bli underholdende.

Exit mobile version