Site icon Lykten

Nytt i Demokratenes program – her listes og sammenlignes endringene

Demokratenes program 2019 har siktet på å fange den nasjonalkonservative strømningen i Norge, og har oppdatert programmet med punkter som skal møte de utfordringene som har gjort seg gjeldende i nyere tid. Her er ’listeaktig’ oppsummering av hva som var nytt i Demokratenes program i 2021 ift det fra 2019.

Eldre program:

https://web.archive.org/web/20210302214225/https://demokratene.org/program/

Nytt program:

https://secureservercdn.net/160.153.137.40/ym4.01e.myftpupload.com/wp-content/uploads/2021/06/Parttiprogram2021.pdf 

Vi bruker koden GP når vi refererer til gammelt program og NP når vi refererer til nytt program. F. eks. GP 2.1 betyr punkt 2.1 i gammelt program, NP 13.1 betyr 13.1 i nytt program.

Selvstyre

Programmet viderefører det gamle programmets ønske om å melde seg ut av EU, EØS og Schengen. (2.1, gamle program). Det legger til et ønske om å melde seg ut av FN (5.2 NP).

Innvandring

I likhet med i det gamle programmet, er innvandringspolitikken hard. Men den har blitt skjerpet i det nye programmet. Det nye programmet tar til orde for: “Demokratene vil avskaffe asylinstituttet og sette asylinnvandringen til nær null, med unntak av mennesker som får invitasjon til beskyttelse fra staten.” NP 7.3
En annen ny ting (NP 7.4-7.5) er at statsborgerskap lettere skal kunne inndras dersom noen har fått det innvilget på falskt grunnlag.

Arbeidsinnvandringen er begrenset ytterligere ihht gamle program. Der det gamle programmet kun gikk inn for å kvoteregulere (GP 15.1) går det nye inn for en prinsipiell forståelse om at det norske arbeidsmarkedet skal forbeholdes nordmenn, og at samtlige unntak fra denne regelen skal gjelde jobber som trenger spesielt høy kompetanse, og at de i alle tilfeller ikke skal løse permanente behov eller gi permanent opphold (NP 7.8)

Det nye programmet til demokratene ønsker å gjøre forsøk med repatriering. NP 7.9 sier: “Demokratene ser det ikke som et mål at medlemmer av slike grupper skal fortsette å være i Norge. Vi vil prøve ut tiltak som oppmuntrer dem til frivillig å reise tilbake til landet som har den kulturen de identifiserer seg mest med”

Hva gjelder familiegjenforening går demokratenes nye program svært langt, lengre enn det forrige : “Demokratene vil derfor stoppe opp all gjenforening av ektefeller med unntak av gjenforening med ektefeller av nordmenn/norske statsborgere med ulik kulturbakgrunn enn make. ” (NP 7.7 vs GP 6.9)

I 7.10 er det nyeste forslaget at kriminelle med dobbelt statsborgerskap skal returneres ufrivillig til sitt andre hjemland.

7.11, forbud mot utenlandske tiggere, er også nytt.

7.12, “• Innen 10 år skal alle moskeer i Norge kun ha preken på norsk.” – også nytt.

Internasjonalisme/Anti-krig

Det gamle programmet var allerede ganske skeptisk til internasjonale kriger, så som Libya og Jugoslavia. (GP 4.1). Dette er videreført, men det er også lagt til et punkt (NP 4.7), “Mot utenlandske baser på norsk jord” som sier nei til alle utenlandske baser på norsk jord.

Kriminalitet

Partiet viderefører og forsterker linjen som er hard på kriminalitet. I tillegg til det gamle programmet legges det til (NP 6.1) at psykisk syke kriminelle gjengangere skal holdes innesperret dersom de er en fare for samfunnet.

I NP 6.9 er det laget tiltak for å stagge unge kriminelle, slik at de kan bli innesperret tross ung alder, dersom de krenker omgivelsene med vold.

NP 6.13 setter fokus på beskyttelse av politisk motivert vold, så som f eks vi så mot SIAN.

Også nytt er forbud mot sharialov (NP 6.10), forbud mot burka og niqab (6.11) og økning i støtte til fri rettshjelp (6.12).

NP 6.15 vil gjøre det forbudt for folkevalgte å påta seg lønnede eller ulønnede forpliktelser for andre land

Menneskerettigheter

Det gamle programmet til demokratene var på alle møter støttende til menneskerettighetene. Dette har blitt moderniser i det nye programmet, der nyere problemer blir adressert.

Blant annet identifiserte det forrige programmet menneskerettigheter med FNs menneskerettighetserklæring, men det nye programmets introduksjon til kapittel 2 slår fast at demokratene tror på sterkere menneskerettighetsbeskyttelse enn FN og EU gjør, slik som beskyttelse av ytringsfrihet.

Demokratene vil også, og alt dette er nytt ifht forrige program:
– Avskaffelse av begrensninger i ytringsfriheten (NP 2.1)

– Sikre ytringsfrihet på nett mot sensur fra globale monopolistiske selskaper, inspirert av polsk modell (NP 2.2), samt “Regulering av sosiale medier” (NP 14.4)

– Gå imot all statlig og juridisk diskriminering på bakgrunn av etnisitet, religion og kjønn, samt alle typer lovpålagt kvotering (NP 2.3)

– Mot tvungen vaksinering (NP 2.4), som inkluderer ‘myk’ tvang slik som vaksinepass og jobbforbud. Også relevant er forbudet mot vilkårlig frihetsberøvelse (NP 2.6) som gjelder bevegelsesrestriksjoner, og også må tolkes for å gjelde karantenehotell (dette var ikke aktuelt på skrivende tidspunkt).

– NP 2.5 legger inn motstand mot overvåkning, både datalagringsdirektivet og lagring av internettrafikk.

Avskaffe forbud mot Rasistiske og Hatefulle ytringer, §185 (NP 6.8)

Forskning/SJW-isme/Skolevesenet

I forskningen vil demokratene fortsatt satse på harde fag og grunnforskning (GP 8.8, NP 9.10). Et nytt forslag er NP 9.11, som foreslår kutt i all offentlig støtte til “radikale studier”, eller linjer som “ kjønnsstudier, hvithetsstudier, og andre krenkelsesstudier” som ikke er basert på vitenskapelige premisser.

Videre er det foreslått i NP 9.12 at høyere utdanning skal bli mer krevende, og at det skal bli færre mennesker med mastergrad i Norge.

NP 9.1 fastslår at kjønnsideologi skal holdes utenfor skoleverket.

NP 9.4 fastslår ingen hijab i barneskolen

Helse

Det nye programmet foreslår forbud mot kjønnskorrigerende tiltak på barn (NP 8.5) og forbud mot rituell omskjæring av barn (NP 8.6).
Med direkte referanse til Korona-krisen er det vedtatt å opprette flere intensivplasser og å styrke helseberedskapen (NP 8.4)

Miljø

Det nye programmet viderefører det gamle programmers motstand mot vindmøller og vektlegging av klassisk naturvern (GP 11.1).
Vedrørende vindmøller tar dog det nye programmet det et steg videre, og går inn for å restaurere naturskadene som er forårsaket av vindmøllene (NP 12.8). Nytt er tiltak mot plastforurensning i havet (NP 12.9)

Der det gamle programmet var ambivalent angående CO2 og global oppvarming slår dette programmet fast at “vi avviser teorien om menneskeskapt global oppvarming” (NP 12.1) og at “CO2 er ikke forurensning, men en uunnværlig bestanddel av alt planteliv”

For å oppmuntre til gjenbruk vil demokratene fjerne MVA på reparasjoner (NP 12.4)

Demokratene vil videreføre det gamle programmets forbud mot halalslakt i norge (GP 10.2), og i tillegg ilegge et importforbud mot halalslakt (NP 11.6)

Energi

Det nye programmet legger mer vekt på strøm enn det gamle, i takt med utviklingen. Det gamle hadde motstand mot ACER og strømkabler (GP 17.2) og dette videreføres. Det nye legger til motstand mot elektrifisering av sokkelen (NP 17.10), støtte til forsøk med Thorium-kraftverk (NP 17.11), motstand mot statlige støttede forsøk på å anvende ammoniakk og hydrogen som drivstoff (NP 17.6 og 17.8), motstand mot offentlig støtte til batterifabrikker (NP 17.7).

Programmet legger til 17.11 “Rett til å fyre i private hjem og næringsliv”, der det fastslås at “private hjem og næringsliv fortsatt skal kunne velge billigste energikilde basert på sunn markedsøkonomi, være seg olje, gass eller ved.”

Programmet fastslår at elbil ikke skal gis skattemessige fordeler ift andre biler (NP 13.2)

Økonomi

Innen økonomi er det et lengre innlegg om offentlig sløsing, der det redegjøres for hvordan demokratene mener statlige utgifter kan kuttes med 500 krd kroner (NP 3.2)

NP 3.1.3 går inn for halv moms på norskproduserte varer for å gjøre norge industrielt igjen.
NP 3.3 Går inn for en planmessig avvikling av offentlig gjeld.

Kultur

NP 14.5 fastslår at kunststøtte skal gå til ekte kunst.

NP 14.8 foreslår støtte til fredede hus
NP 14.7 foreslår støtte til utgravninger, slik at de som eier eiendommen ikke blir tapslidende

NP 14.10 Ingen «kjønnsnøytral» omforming av språket

NP 14.2 “FM tilbake til folket” går inn for å åpne opp FM-nettene igjen

Generelt

NP 10.11 “Samlivsbrudd og barn” går inn for en likere kjønnsmessig fordeling hva gjelder samlivsbrudd

NP 10.12 “Håndheving av forbudene mot søskenbarnekteskap og flerkoneri” Går inn for en sterkere håndhevelse av nettopp dette.

Exit mobile version