Site icon Lykten

Rødt-politiker Sofia Rana fortsetter å støtte vold mot personer stemplet som «nazi» og «fascist»

SOFIA RANA OG SHOAIB SULTAN. (Foto: Demonstrasjon utenfor Stortinget, 1. sept. 2019 / SIAN)

I en ny utvikling er Rødt-partimedlem Sofia Rana kommet under granskning for sin vedvarende støtte til vold rettet mot individer hun identifiserer som «nazi- og fascistpakk.» Denne bekymringsfulle støtten til vold kom til overflaten gjennom en kommentar på hennes personlige Facebook-profil. Kommentaren, som har vekket oppsikt i sosiale medier, ble lagt ut i en tråd under et bilde av hennes nyeste leserinnlegg publisert i Klassekampen.

(Skjermbilde / Klassekampen / Sosiale medier)

Ironisk nok distanserer Ranas leserinnlegg i Klassekampen seg angivelig fra vold mot politiske motstandere. Imidlertid bringer en kommentar fra hennes Facebook-venn, Turid Hveding Wik, frem et kontrasterende perspektiv. Wik uttalte: «Det er en grense når det gjelder nazi- og fascistpakk. Men det er ikke politikk.» Til dette svarte Rana med en tilsynelatende skremmende bekreftelse: «Du har forstått det.»

Konklusjonen er klar og trenger ingen omfattende tolkning – Rana ser ut til å godkjenne bruk av vold mot dem hun har stemplet som «nazi,» «fascist» eller lignende termer. Det som er oppsiktsvekkende er at ytre venstre, med Rana som frontfigur i Norge, har en lav list for hvem som påklistres slike merkelapper. Det inkluderer forfattere, politikere, lærere, kjendiser, journalister, politiske aktivister og samfunnsdebattanter som har ønsket en åpen debatt rundt innvandring, kjønnsdebatt eller klimaspørsmålet.

Les også: Profilert Rødt-politiker politianmeldt

Antyder at FrP-leder Sylvi Listhaug er et legitimt mål for politisk vold

I tillegg til kontroversen skrev Rana den 3. august 2023 på Twitter at FrP-leder Sylvi Listhaug er en del av «brunhøyre.» (Les: nazisthøyre, red. anm.) I tweeten sin spredte Rana ubegrunnede påstander om rasisme under Norway Cup.

(Skjermbilde / Dagsavisen / Sosiale medier).

Ranas tidligere handlinger fremhever ytterligere hennes konfronterende tilnærming. Hun har tidligere ledet an i forsøk på å forstyrre boklanseringer av Legatum Publishing, og hun har til og med tatt til orde for fjerning og ødeleggelse av bøker fra offentlige lesekiosker i forbindelse med hennes ideologiske uenigheter.

Mens denne situasjonen utvikler seg, reises det spørsmål om de etiske grensene for politisk diskurs og ansvaret til offentlige figurer for å forme offentlig mening. Den vedvarende støtten til vold mot de man er uenige med, sammen med spredningen av ubekreftede påstander, understreker behovet for kritisk granskning av retorikken som benyttes av Sofia Rana.

Exit mobile version