Site icon Lykten

Svensk statlig TV opptrer som rene venstreaktivister

«Stadig færre vil knytte seg til ordet eskimo, som i voksende grad anses for å være et nedsettende ord», skriver SVT. Vedlagt i artikkelen kan man se TV-teamet konfrontere kajakklubbens kasserer Lars-Olov Svensson, med spørsmål om hvorfor de ikke bytter navn.

«Vi ser ingen grunn til å bytte navn etter 80 år, når noe er så innarbeidet og som for oss er en positiv sak som hører sammen med kajakk, og er et hedersuttrykk for kajakkens opprinnelse», sier Svensson, som fortsetter:

«Jeg opplever det som at man skaper et problem uten at problemet eksisterer. Vi kommer ikke under noen omstendighet bytte navn på klubben».

Han får støtte av klubbens styreleder Anders Velin, som skriver på klubbens hjemmeside at de som valgte navnet ville «hedre de som startet padling i kajakk og som padlet året rundt».

Les også: SVT-propaganda uten grenser – de første svenskene var mørkhudede med blå øyne

Innslaget har skapt latterliggjøring og andre reaksjoner på Twitter, skriver Nyheter i Dag.
Twitter-profilen Pontus Person mener svensk stadlig media forsøker å applisere amerikansk venstrevridd «woke»-aktivisme i Sverige.

Jonas Andersson representerer Sverigedemokratene i Riksdagen, også han mener SVT bedriver åpen venstreaktivisme på skattebetalernes regning:

Navnet eskimo var opprinnelig et kallenavn, muligens avledet av algonkin-ordet eskipot, som betyr «den som spiser rått kjøtt». Det kan også stamme fra et ojibwa-ord som betyr «to net snowshoes.» Ettersom dette ble oppfattet som nedverdigende, ble det på The Inuit Circumpolar conference i Alaska 1977 vedtatt at navnet skulle erstattes med inuit, ifølge Wikipedia.

Men ikke alle aksepterte denne navneendringen Yupik er en urbefolkning bosatt i Alaska og øst i Russland. Yupikfolket kaller seg yupik, men de bruker begrepet eskimo når de snakker om sin tilknytning til et større eskimofolk.

Yupikene har aldri akseptert inuitt som en fellesbetegnelse som innbefatter yupikfolket.

Exit mobile version