Site icon Lykten

Ytringsfriheten og fakta blir kneblet på moralens og godhetens alter

Pixabay

Av Dag Myhre

Det finnes tre former for sensur:

Offentlig sensur
Kooperativ sensur
Sosial sensur.

Ad 1. Totalitære stater. Kontroll over presse og TV
Ad 2. Firmaer som eier mesteparten aviser og media og dominerende TV
kanal med politisk styring fra staten
Ad 3. Sterkt sosialt press om politisk korrekte holdninger som skaper
uakseptable reaksjoner mot upopulære ytringer.

Den verdensberømte psykiater Carl Gustav Jung har beskrevet en tilstand som «kollektiv psykose». Det har ofte hendt i historien og er i følge Jung noe av det farligste som kan oppstå i et samfunn. Som eksempler har vi heksejakten i tidlig middelalder og hysteriet rundt global oppvarming i dag.

Det er mange som har observert at den offentlige debatt i de senere år, har blitt stadig mer hatsk og innbitt, og samfunnet er i stadig mindre grad villig til å tolerere avvikende meninger.

Debatt later ikke til å være for å diskutere og prøve forskjellige meninger og argumenter, men en identitetsmarkering der argumenter som ikke er politisk korrekte setter en merkelapp på vedkommende debattant. Han er ikke en av oss, vi som er flertallet, vi som er gode og moralske og har den sanne oppfatning. Dette skjer i debatter som innvandring, klima, globalisme, woke, kjønn, BLM etc etc og nå sist i debatten om Ukraina.

De som prøver å si i mot, ofte personer med stor kompetanse og akkreditiver, blir klassifisert som russiske agenter, Putin beundrere, 5. kolonister eller langt verre ting. Denne holdningen er meget skremmende for fortsettelsen av det fri samfunn med ytringsfrihet.

I stedet for å imøtegå debattantens argumenter, går man til personangrep.

I stedet for å studere historien og motargumentere saklig, blir det følelsesutbrudd som bare er egnet til å skremme og stoppe den frie debatten. Fleming Rose kalte det «Taushetens tyranni», når folk ikke lenger tør delta i den offentlige debatt under fullt navn av frykt for represalier.

Der er vi om ikke så lenge.

Her later det til at de fleste tror at denne situasjonen som nå stadig nærmer seg en full verdenskrig, startet i 2022 med Russlands angrep på Ukraina.

Den var helt uventet og fullstendig uprovosert. Men da er det jo rart at historien er full av amerikanske eksperter som allerede i 1990 forutså at dette ville kunne skje?

Exit mobile version