Site icon Lykten

Angrepet mot Jacob Kuteh ikke rasistisk ifølge retten

I det som må betraktes som et gedigent nederlag for antirasistiske bevegelsen, så ble den såkalte Kuteh-saken ferdigbehandlet i Inntrøndelag tingrett denne uken, uten at dommen mot de to Verdal-mennene inneholdt brudd på rasismeparagrafen.

TOK INITIATIV: Linn Beate Tromsdal fra AUF/Arbeiderpartiet i Verdal, var en av initiativtakerne til demonstrasjon for Jacob Kuteh. (Foto: Verdal kommune).

Både lokalavisen i Verdal, NRK-Trøndelag og noen hundre av innbyggere i Verdal, hadde i mange måneder presset på for at rasisme skulle være hovedtema under rettssaken.

Også den statsstøttede meningsorganisasjonen Antirasistisk Senter sluttet seg til heksejakten. Sammen bygget man opp et utenomrettslig folkekrav om at overfallet var av rasistisk karakter.

På landsbasis hadde Dagbladet, Dagsavisen, VG, TV2, NRK, samt organisasjoner som Fri fagbevegelse og Norsk Folkehjelp, også kastet seg på saken og ga den bred dekning.

Når var Verdal blitt kjent for to ting. Lottovinnere og rasisme.

Påstanden om et rasistisk overfall var klart fremme i alle omtaler av saken uten at dette ennå hadde blitt avklart av verken politi, påtalemyndighet eller retten. Rettighetene til de siktede og prinsippet om at man er å anse som uskyldig til man er dømt, brydde den antirasistiske bevegelsen og mediene seg ikke om.

Overfallet på Kuteh utløste også demonstrasjoner og fakkeltog i Verdal og Oslo. Ordføreren i Verdal holdt sågar tale før et av fakkeltogene.

Ingen rasisme

Men de opphissede massene måtte gå slukkøret hjem med sine utbrente fakler og antirasistiske paroler, da det ble klart at rasisme ikke var inkludert i siktelsen mot de to mennene fra Verdal.

DEMONSTRERTE: Verken påtalemyndigheten eller retten fant til grunn at rasisme lå bak krangelen mellom de to Verdal-mennene og Jacob Kuteh. (Foto: Demonstrasjon mot vold i Verdal).

Påstandene om rasisme ble avfeid av både statsadvokaten og politiadvokaten i Verdal, Trude Skogen, som etter grundig etterforskning og avhør av de mistenkte og vitner til slåsskampen, ikke fant noen bevis eller indikasjon på at Kuteh ble konfrontert på grunn av sin hudfarge.

Vitner sier at ingen rasistiske utsagn ble uttalt

Naboen til Kuteh skal ha hørt kranglingen mellom de to dømte mennene og Kuteh, og fortalte retten at hun hørte krangling, men ingen rasistiske utsagn. Hun forteller også at både Kuteh og en av mennene knuffet på hverandre. En annen nabo skal ha sett Kuteh gå mot sitt eget hus, tilsynelatende vanlig, uten tegn til å ha blitt grovt overfalt, slik mediene rapporterte.

KUL I PANNA: Jacob Kuteh skal under slåsskampen med de to mennene ha fått en kul i pannen, muligens etter at han falt mot et gjerde. (Foto: Privat).

Jacob Kuteh har siden overfallet påstått at overfallet var rasistisk, mens mennene som ble siktet for overfallet på sin side nekter for at slåsskampen var rasistisk motivert og påstår at det var Kuteh som var den aggressive parten. Dette får de støtte for fra naboene til Kuteh og andre vitner som så og hørte slåsskampen.

Ifølge avisen Verdalingen.no, skal Kuteh kun ha hatt beskjedne synlige skader etter slåsskampen. Fagdommeren klarte heller ikke å utelukke at Kuteh sin kul i pannen kom etter at han falt mot et tregjerde under tumultene.

Rettssak og dom

Den 11. desember startet saken som gikk over to dager.

Denne uken kom dommen, som lød på 90 dagers fengsel, samt saksomkostner på 3.000 kroner og oppreisningserstatning til Jacob Kuteh på 20.000 kroner fra hver av de dømte mennene.

Fra Verdalingen.no:

Retten var gjensidig enige om at det ikke er bevist at den utøvede volden var motivert av Jacob Kutehs hudfarge, hans nasjonale eller etniske opprinnelse. (Sitat slutt).

Fagdommeren mente at straffen skulle vært lavere.

Voldtektsbølger og utenlandske gjerningsmenn

Sist gang man hadde et fakkeltog i Trøndelag, var etter at landsdelen hadde opplevd årevis med overfall- og gjengvoldtekter utført av hovedsaklig menn med utenlandsk opprinnelse. Ofrene på sin side var hovedsaklig norske kvinner.

Adresseavisen kunne blant annet i 2005 opplyse at Sør-Trøndelag alene hadde hatt nesten 200 registrerte voldtekter siden tusenårsskiftet.

Politiet i Trondheim gikk også ut med bekymringsmelding i sommeren 2011, etter at byen opplevde en voldtektsbølge utført av menn med hovedsaklig afrikansk bakgrunn.

Antirasistisk Senter, riksdekkende aviser og fagforeninger, fant det den gangen ikke mulig at disse overgrepene, utført av i hovedsak afrikanske menn mot norske kvinner, hadde noe rasistisk i seg og holdt stille.

«Skuffende» og «oppsiktsvekkende»

MISFORNØYD OG SYNSK: Rune Berglund Steen mener politiet, påtalemyndighetene og retten i Inntrøndelag tingrett ikke kan loven slik som han kan den. Berglund Steen mener han «vet» at de dømte er rasister, selv om de benekter det og det ikke finnes bevis for at de er det.

Mangelen på dom og skjerpende straff som følge av rasisme i Kuteh-saken er i følge lederen i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, «skuffende» og «oppsiktsvekkende».

Fra NRK.no:

– Enten så tror ikke politiet på Jakob Kuteh, noe som i seg selv er utrolig, eller så skjønner ikke politi og påtalemakt hva tanken bak lovverket er, sier Steen. (Sitat slutt).

Med ovenstående lesning så kan man unnskyldes med å tro at Antirasistisk Senter sin offisielle holdning er at vold og slåssing hvor nordmenn er den angripende part alltid er rasisme. Men når innvandrere angriper, voldtar eller raner nordmen, er det derimot ikke rasisme.

Exit mobile version