Site icon Lykten

Facebook lanserer angiverfunksjon – har du sett noe mistenkelig?

(Pixabay)

Det amerikanske gigant-selskapet Facebook oppdateres i disse dager med en angiverfunksjon for såkalt ekstremisme. Brukerne skal også få advarsler om at de kan ha blitt utsatt for ekstremistisk innhold.

Facebook og eier Mark Zuckerberg opplyser at det hele er et pilotprosjekt og en del av en større «global anstrengelse» for å motvirke at plattformen deres blir brukt til å radikalisere brukerne.

I prosjektet inngår flere påståtte frittstående aktivistorganisasjoner (såkalte NGO’er) og akademiske eksperter. Ideen skal ha blitt født etter terrorangrepet i Christchurch i New Zealand, skriver det venstreorienterte nyhetsbyrået Reuters.

En norsk journalist, Julie Dale, skriver at hun fikk en slik advarsel, der Mark Zuckerberg og Facebook med myndig tone advarer mot at voldelige grupper forsøker å manipulere Dales «sinne og skuffelse»

(Skjermbilde / Rights.no / Facebook)

En som har reagert kraftig på Facebooks nye prosjekt er den New York Times-journalist Alex Berenson som skriver at han holder på å bli en «anti-Facebook ekstremist».

«Enten så er dere en publiseringsplattform med ansvar for alt som publiseres og formidles på deres plattform, eller så skal dere ikke bry dere i det hele tatt», skriver Berenson. Dette med henvisning til at Facebook unngår all kritikk og strafferettslig forfølgelse fra myndighetene ved å henvise til at de kun er et sosialt nettverk uten ansvar for innholdet. (Section 230). Men nå altså har valgt å gripe inn redaksjonelt på innholdet, ofte ansett kun for å sensurere politikk utenfor den venstreorienterte sfæren.

Facebook tillot blant annet konspirasjonsteorier om Trumps innblanding med russiske krefter under valget i 2015, uten bevis for det. Mens man i 2019 og 2020, ga advarsler, slettet brukere og sensurerte innhold relatert til opphavet til koronaviruset og den såkalte «lab leak»-teorien, som det nå kommer sterke indikasjoner om at kan være legitim. De kan med andre ord styre den offentlige debatten, men gjemme seg bak lovverk for publiseringsplattformer når de sletter og sensurerer innhold uten et klart eget regelverk som brukerne kan benytte seg av.

Og nå vil de også få deg til å spionere og angi venner og bekjente på plattformen. Det er på tide å bryte opp de sosiale nettverkene og monopolet de har i den offentlige debatten.

Exit mobile version