Site icon Lykten

Populær debatt-kanal i Sverige sensurert av Youtube – nå reagerer folket

Swebbtv er en populær  nyhetskanal som primært baserer seg på å produsere videoer med debatter, intervjuer og analyser av aktuelle temaer. På sine sosiale medier som Youtube hadde man over 1.5 millioner seere hver måned og 65.000 abonnenter.

Kanalen anses som en nasjonalkonservativ nyhetskanal med grundige og dype dykk i viktige og aktuelle samfunnstemaer som økonomi, miljø, politikk og innvandring. Kanalen skal så nylig som denne måneden ha fått offentlig mediestøtte av svenske myndigheter.

Men nylig opplevde at deres Youtube-kanal ble slettet med nærmest umiddelbar virkning. Hundrevis av videoer og tusenvis av timer med innhold ble fjernet over natten. Man opplevde også at Google documents, der man lagret redaksjonell tekst, fjernet deres innhold. (Google eier Youtube, red. anm).

Det kan virke som slettingen er et resultat av langvarig press fra ytre-venstre grupper og politiske aktivister som ikke ønsker at det skal eksisterer alternative og nye stemmer i den offentlige debatten på de store sosiale plattformene. Nå har det seg også slik at Swebbtv fikk sin Youtube-kanal slettet uten advarsel i 2019. Det viser seg at ledende politikere hos Socialdemokraterna skal ha kontaktet Google etter at Swebbtv skal ha kritisert regjeringens klimapolitikk. Da fikk Swebbtv tilbake sin konto etter fire dager uten noen forklaring.

Nettsiden Fria Tider skriver at den svenske regjeringen nå ønsker å innskrenke ytringsfriheten for nyhetssider og nett-tv programmer som sprer «politiske budskap» som går mot det som produseres av «tradisjonelle medier».

Partileder for Sveriges største parti Sverigedmokraterna, Jimmie Åkesson, har kritisert sensureringen av Swebbtv og lover å ta opp saken på nasjonalt plan. Han skriver følgende på sin Facebook-side:

«Vi har mye å takke alternative medier for. Hadde det ikke vært for alternativmedia hadde de gamle mediene og de andre riksdagspartiene lykkes å kvele innvandringsdebatten, gruppevoldtektene, fornedringsranene, islamistene og så videre». 

«Riksdagspolitikere, Europaparlamentarikere, politiske partier, journalister, alternative medier, influencere, youtubere og flere har de siste månedene fått innlegg på sosiale medier fjernet, fått sine kontoer låst og blokkerte. Det med den svake forklaringen ‘Du begår brudd mot reglementet’.

«Nå vifter de nonchalant bort en av vårt tids kanskje største trusler mot demokratiet, uten å være det minste kritiske mot de monopolistiske sosiale nettgigantene. Hvorfor skulle de det? De blir jo ikke selv utsatt for sensureringen», avslutter Åkesson.

På sosiale medier har man reagert kraftig på sensureringen og slettingen av Swebbtv sin Youtube kanal. De største nye mediene i Sverige, Fria Tider, Sahällsnytt, Nyheter idag, Exakt24 og Nye Tider valgte på tirsdag å vise sine lesere en sort skjerm med tekst som protesterte på regjeringens håndtering av Swebbtv.

I det denne artikkelen går i trykken kommer nyheten om at en annen relativt stor nasjonalvennlig Youtube-kanal, Radio Svegot, også har blitt slettet fra plattformen. Det opplyses også at nettsiden Fria Tider har fått sine bankkontoer hos Swedbank fjernet. 

På statsstøttende og venstreorienterte kontoer velger man å formidle sensureringen på følgende måte:

Exit mobile version