Site icon Lykten

Avgiftspolitikken virker mot sin hensikt

Av Svein Arne Grønnevik, Demokratene i Bergen.

Nordmenn handler bare i Sverige alene for over 17 milliarder kroner i året. Dette skyldes at dagligvare- og alkoholprisene er det halve eller mindre enn hva en må betale i Norge.

Dette blir det mange arbeidsplasser av i Sverige, spesielt i grenseområdene. Arbeidsplasser vi mister eller ikke får her i Norge på grunn av for høye avgifter. Avgifter så høye at det lønner seg for meg som bor i Bergen å kjøre til Sverige og ta service på bilen på merkeverksted med 3 overnattinger på fint hotell. Det kommer ut billigere enn om jeg hadde gått på nærmeste merkeverksted her jeg bor. Og når jeg og konemor da kan handle for over 9.000 kroner tollfritt på varer som koster mindre enn halvparten av hva vi ville betalt hjemme med på kjøpet, sier det seg selv at noe er galt med det norske avgiftsystemet.

Avgiftsnivået i Norge bidrar ikke til å dempe konsumet, men til å stimulere til grensehandling. – Svein Arne Grønnevik, Demokratene i Bergen

De som bor en time eller to fra grensen kan reise over ukentlig og spare store summer på husholdningsbudsjettet. Noe mange av dem er avhengig av på grunn av det dårlig arbeidsmarked i nærområdet sitt. Dette som i stor grad skyldes de høye norske særavgiftene som virker mot sin hensikt. For 17 milliarder kroner representerer tross alt mange tusen arbeidsplasser tapt i grenseområdene.

Titalls milliarder renner ut av den norske statskassa hvert år fordi norske politikere på Løvebakken behandler nordmenn som barn. (Pixabay)

Hensikten med de høye avgiftene på alkohol er angivelig å begrense et for høyt forbruk og dermed alkoholisme. Virkningen av en slik hinsides alkoholavgift og begrensede salgstider i butikk og vinmonopol er hjemmebrent, smuglervarer og økt grensehandel. Og da hamstrer de drikkeglade det de kan, og alkoholkonsumet fyker i været. Noe som over tid er svært helseskadelig. Dermed må vi i Norge dekke helseskadene som følge av økt konsum av billig alkohol fra våre naboland, uten den skattetilgangen som salget i Norge ville gitt oss. På grunn av mer eller mindre åpne grenser, jubler også de kriminelle smuglerne.

Og som det vises til i linken her: Avgiftsnivået i Norge bidrar ikke til å dempe konsumet, men til å stimulere til grensehandling. Svenskene får all verdiskapningen, avgiftene og arbeidsplassene. De sikrer sitt eget monopol, mens norske politikere over hele spekteret her hjemme er helt tafatte. Grensehandelen truer norske arbeidsplasser og næringer, og det er ingen vei utenom å justere avgiftene.

Dette er noe vi i Demokratene jobber for. Vi er nødt til å redusere avgiftene på alkohol og en del andre forbruksvarer, slik at vi kan tette handelslekkasjer til våre naboland. Vi vil heller ha folk i arbeid i norske butikker, transport- og grossistbedrifter, enn at vi gir disse arbeidsplassene til våre naboland.

 

Exit mobile version