Site icon Lykten

LESERINNLEGG: Medias reise til den politiske venstresiden

av Ivar Systad

Det ser ut til å herske stor tvil, spesielt blant den yngre befolkningen om hvordan situasjonen i MSM var for 40-50 år siden. Dette er selvfølgelig årsaken til at det støtt og stadig uttrykkes misnøye i media og kommentarfeltene med dagens Regjering, og spesielt med FRP og Høyre.

La oss få klart for oss situasjonen i norsk presse f. eks. anno 1978. De fleste avisene den gangen var tilknyttet et politisk parti, og det var et klart politisk skille mellom borgerlige og sosialistiske aviser. Dette gjorde at befolkningen kunne lett indentifisere seg med hvilket parti de hørte hjemme i.

Aftenposten var en klar Høyre avis, og denne støttet partiet i sine kommentarer og vinklingen av disse, til stor tilfredshet for sine lesere. VG var også på borgerlig side, men støttet klart H og FRP. Dagbladet var på venstresiden og regnet som en sosialistisk avis. Arbeiderbladet som i dag heter Dagsavisen var AP sitt talerør. Nationen var Senterpartiets avis, og hovedtalerør for bøndene. Vårt Land var KRF sitt talerør ut til folket, for å spre budskapet og holde moralen oppe. Klassekampen var AKP m-l sin, og ble ikke den gangen tillatt solgt i butikkene, med unntak av noen kiosker, denne ble solgt av marxistene utenfor større arbeidsplasser og rundt omkring i sentrum av byene. Disse avisene var landsdekkende men V og andre partier hadde også sine aviser i store deler av landet. Ta f. eks. Bergen, der var Bergens Tidende største avis og ble regnet som en V avis, og godt plantet på borgerlig side.

Alt i alt hadde befolkningen et meget variert og godt utvalg av aviser, slik at de som ønsket å følge med politisk, hadde de beste forutsetningene til dette med en variert og allsidig presse.

Men tiden gikk og pressen ble etter hvert overtatt av marxistene, og i dag er det omtrent likegyldig enten en velger å lese Aftenposten eller Klassekampen, innholdet er omtrent det samme.

En stor skam at dette har kunnet skje, men slik går det når befolkningen lar andre tenke for seg.

Relatert:

Exit mobile version