Site icon Lykten

Sosialistisk tankegang og politikk fra Ap er et problem

(Pixabay)

Av Reinert Skadsem, medlem av Norgesdemokratene og ansatt i privat konkurrende innovativ virksomhet.

Arbeiderparti pensjonist Odd E. Rambøl hadde nylig et snodig debattinnlegg i Dagsavisen der han påsto: «Jo, private kjedebarnehager er et problem». Hva var så problemet med private barnehagekjeder? Etter mye forklaring der det blant annet kommer fram at private barnehager scorer bedre på fornøyde foreldre og da sannsynligvis også mer fornøyde barn i forhold til kommunale barnehager, kommer man fram til det vanlige motivet hos sosialister: misunnelse. Misunnelse over at noe tjener penger på å levere tjenester som folk er fornøyde med.

Rambøl oppsummerer tilsynelatende problemet som at 750 millioner kroner har gått ut av landet i form av husleie. Dette er åpenbart ikke problemet da Ap regjeringen har bevilget 58.8 milliarder kroner til bare bistandsbudsjettet for 2023. Mye av disse pengene blir ikke engang redegjort for hva er brukt til. Ap-regjeringen ga i 2022 667 millioner kroner til de palestinske selvstyremyndigheter. Hvor mye av disse midlene gikk til å hjelpe vanlige palestinere og ikke til korrupsjon og terrorvirksomhet? Nei problemet for Rambøl er åpenbart ikke penger som går ut av landet.

Problemet til Rambøl og andre sosialister kommer fram et annet sted i innlegget: «private barnehager har hatt 36,4 milliarder lavere kostnader enn kommunale siden 2003. Men de private får samme tilskudd som de offentlige»

En annen måte å si dette på er at kommunal drift av barnehager har kostet samfunnet 36,4 milliarder kroner mer enn nødvendig. Dvs. 1.8 milliarder kroner i året som kunne gått til f.eks. flere lærere, eldrehjems-plasser, verdig alderdom eller det nå tidsaktuelle: flere politifolk. Svaret til sosialister er alltid som gufs fra sovjetisk planøkonomi å skjule de økonomiske realiteter fra folket, i stedet for å fikse problemet.

Skattebetalere i Norge vil ha mest mulig igjen for sine skattepenger. Spesielt i disse politikerskapte «dyrtider». Svaret er da selvfølgelig at man har private tilbydere av tjenester som driver med innovasjon som konkurrerer med det offentlige. Da kan det offentlige lære av innovasjonen og bli mer effektiv selv med det resultat at de kan levere bedre tjenester. At de private innovative tjener penger på innovasjonen, skulle bare mangle. De private tjener bare penger så lenge det offentlige ikke lærer og fortsetter å drive ineffektivt. Det er bare rimelig at private får like mye betalt for samme tjenester levert.

Norgesdemokratene ser det som positivt med private aktører som konkurrerer med det offentlige slik at folket får mest mulig tjenesteskapning igjen for skattepengene. Monopolvirksomhet bør begrenses til et minimum og det offentlige skal ha ansvaret for at tjenester blir levert. I stedet for å innføre dyre økonomiske fordeler for det offentlige, vil vi heller forbedre det offentlige og fjerne inkompetente offentlige ledere. Dessverre vil sosialistene heller forby konkurranse og fremme ledere basert på ideologisk sinnelag og bekjentskap i stedet for kompetanse og meritter.

Dette innlegget ble først refusert publisert av den tidligere Ap-eide Dagsavisen

Exit mobile version