Site icon Lykten

Ny studie viser at frisk luft er rasistisk

(Pixabay).

En ny studie gjort ved universitetet i Minnesota viser at forurensing for det meste er laget av hvite, men disproporsjonalt påvirker sorte og latinske minoriteter. 

Dårlig luftkvalitet fortsetter å være den største helserisikoen i USA ifølge studien.  Så mange som 100.000 mennesker dør årlig fra dårlig luft, noe som er dobbelt så mange som i bilulykker og drap tilsammen.

«Selv om minoritetene bidrar mindre til luftforurensning, så er de påvirket mer av den», sier mannen bak studien, Jason Hill, professor ved universitetet i Minnesota.

«Er det rettferdig at jeg skaper mer forurensning og noen andre må plages av den diproporsjonalt?», spør han.

Les også: Innvandringen tar livet av nordmenn – og miljøet

Studien viser at sorte og latinamerikanere må ta en større del av sin «forurensingsbyrde». Sorte er eksponert rundt 56 prosent mer enn det de selv står for, og for latinamerikanere er tallet enda høyere, 63 prosent.

Dette står i sterk kontrast til hvite mennesker som får en «forurensingsfordel», som betyr at de puster inn 17 prosent mindre forurensing enn de selv står for.

«Gjennomsnittlig så pleier hvite å kjøpe og bruke mer enn minoriteter. Dette er på bakgrunn av rikdom», sier Hill.

Man fant at hvite mennesker bruker mer penger på forurensende produkter og tjenester enn sorte og latinamerikanere, som betyr at de skaper mer forurensing enn andre grupper gjør.

Studien får støtte av afroamerikanske forskere ved Texas Southern University:

«Hvite dumper sin forurensing på fattige og fargede mennesker», sier professor Robert Bullard, som selv er sort.

Logikken i påstandene kan imidlertid snart forsvinne, da hvite allerede er i minoritet i flere av de mest folkerike delstatene som nettopp California, Texas og Florida, og befolkningensøkningen ene og alene har kommet fra minoriteter. Hvem som skal få skylden for forurensingen når de hvite forsvinner er ennå uklart.

Les også: Miljøvernere etterlot seg et fjell av søppel

Les også: Masseinnvandringens mange konsekvenser – høy luftforurensing

 

Exit mobile version