Site icon Lykten

Richard Dawkins: «Til helvete med islamsk kultur»

Fra intervjuet:

Vår venn Sam Harris kom med et nytt uttrykk denne uken. «Den regressive venstresiden».

Det handler om folk som kaller seg liberale (sosialdemokrater/rødgrønne i Norge red. anm.), men som ikke helt har forstått hva det innebærer.

Maher forteller om den kjente iranske menneskrettighetsaktivisten og eks-muslimen, Maryam Namazie, som nylig ble invitert til å snakke på et universitet, bare for å få invitasjonen trukket tilbake kort tid etterpå.

EKS-MUSLIM: Iransk-fødte Maryam Namazie er en eks-muslim som reiser rundt og holder foredrag. Hun snakker blant annet om hvordan livet hennes var da hun var muslim. Og hvordan det er etter at hun sa fra seg religionen. Dette ønsker ikke venstreorienterte grupper på universiteter i Europa eller USA at hun skal få gjøre, og presser universitetene til å kansellere henne som foredragsholder. Dette fordi kritikk av islam er «rasistisk». (Foto: Maryam Namazie).

Richard Dawkins og forfatteren Salman Rushdie skal da ha fått henne invitert tilbake på universitetet.

Maher forteller da hvordan mange personer idag blir invitert til å snakke på universiteter, bare for å oppdage at invitasjonen blir trukket tilbake etterpå etter press fra ulike grupper tilknyttet universitetet. Spesielt gjelder dette mange eks-muslimer som kommer for å snakke om islam. Grunnen til at disse gruppene angriper talerne er at det å snakke negativt om islam oppfattes som «hat» eller «rasisme».

Richard Dawkins forteller at han er sjokkert hvordan universiteter som er bygget på prinsippet om ytringsfrihet, idag har forrådt den bevegelsen han selv var en del av på 1960-tallet. Idag nekter universiteter over hele Europa og USA mennesker den rettigheten.

Hvis man ikke kan snakke åpent og ha ytringsfrihet på universitetene, hvor kan man gjøre det da? Det er jo det som er hele poenget med universitetene, det handler om å bli eksponert for de ideene og meningene du ikke har hørt før eller tilogmed er negativ til. Hvis du bare blir foret med meninger som du allerede er enig i, hva slags universitet har vi da?

Bill Maher nevner så hvordan det har utbredt seg en allmenn aksept at muslimer og islam er en beskyttet del av samfunnet og at bare vi snakker om islam eller kritiserer islam, så skader eller nedverdiger vi muslimer. Det er helt absurd, mener Maher.

Dawkins istemmer og mener at kritikk av islam blandes med rasisme, da svært mange mennesker tror at islam er en rase. Derfor mener de at hvis du kritiserer islam, så er du en rasist. Islam har i så måte fått et frikort fra kritikk.

Det kommer fra frykten for å bli stemplet som en rasist. Eller ennå verre, sier Maher. En islamofob. Et dumt ord som ikke betyr noenting.

RELIGIONKRITIKK ELLER HAT? Ifølge den kjente skuespilleren og komikeren Rowan Atkinson, så er det en fundamental rett å kritisere ideer – selv de som utspring i religion.

Maher fortsetter; det er så dumt fordi folk som oss, (Maher, Dawkins, Harris, Hirsi Ali m.fler) er liberale om alle temaer. Maher ramser opp hvordan han i sin barndom kom fra en familie som alltid støttet de undertrykte i samfunnet. Først de sorte på 60-tallet, så latin-amerikanerne, så kvinnebevegelsen, så de fattige, andre minoriteter, homoseksuelle, handicappede, de seksuelt misbrukte, vi støttet dem alle!

De liberale applauderer det, men sier du noe om at det ikke er riktig at kvinner blir tvunget til å ha på seg en biedrakt midt i solsteiken hele dagen…

Det er deres «kultur», bryter Dawkins inn. Det er det eneste unntaket. De er liberale om alt annet, men det finnes dette unntaket, fordi det er deres kultur..

– Til helvete med deres kultur, avslutter Dawkins, til rungende applaus.

Relatert:

– Bill Maher – lær å forstå humor

– Bill Maher – en beskjed til venstresiden

– John Cleese på Bill Maher om politisk korrekthet

Exit mobile version