Site icon Lykten

Alenemor fortviler: Fire år gammel gutt tvinges til omskjæring i USA

Guttens far og guttens mor, Heather Hironimus, har aldri bodd sammen. Faren ønskte ikke en gang å ha kontakt med sin egen sønn i de første tre månedene etter at gutten hadde blitt født. Senere ønsket faren kontakt, og paret ble enige om en samværsavtale. I samværsavtalen het det at dersom det skulle bli medisinsk nødvendig å omskjære gutten, så skulle faren betale for inngrepet. Det skjedde likevel ingenting mer med saken, og gutten forble uomskåret.

Senere begynte moren å sette seg inn i problematikken med omskjæring, og hun ble en uttalt motstander av omskjæring. Det var på dette tidspunktet at guttens far begynte å forlange at han skulle bli omskjært. I tillegg til argumentasjonen om at “det er en normal ting å gjøre”, så hevdet han at det var et medisinsk nødvendig inngrep. Disse påstandene har imidlertid blitt avvist av leger som har undersøkt gutten og som fastslår at han har utviklet seg helt normalt og ikke trenger noen omskjæring. Hun motsatte seg derfor sterkt at gutten skulle omskjæres. Heller ikke gutten selv ønsker dette inngrepet.

LYKKELIGERE TIDER. Heather Hironimus med sønnen Chase Hironimus.

Faren har svart med å gå rettens vei. Han hevder at moren har forpliktet seg til å omskjære sønnen. Nå har han fått medhold i retten: Moren har blitt kastet i varetektsfengsel, og sønnen har blitt overført til faren som han aldri tidligere har bodd hos. Dommeren slo fast at hun kom til å bli sittende i fengsel helt til hun skrev under på papirene som gir anledning til å gå videre med omskjæringsprosedyren. Gråtende og iført håndjern valgte moren til slutt å skrive under.

Guttens mor har fått støtte fra omskjæringsmotstandere over hele verden. Guttens far har en forhistorie med vold og trusler mot guttens mor, og moren støttespillere har poengtert at faren aldri kom med noe krav om omskjæring før moren begynte å gi tydelig uttrykk for at hun var imot denne praksisen. Dette handler ikke om annet enn at faren ønsker å fortsette å kontrollere hennes liv.

Omskjæring medisinsk uforsvarlig

Det finnes ingen gode medisinske grunner for å tillate omskjæring av gutter. Det finnes noen vitenskapelige publikasjoner som skal ettervise at omskårne menn har mindre risiko for HIV og kjønnssykdommer. Dette er uansett ikke noe argument for at små gutter skal omskjæres mot sin vilje, snarere et argument for at omskjæring kan vente til man er voksen og kan velge selv om man ønsker dette inngrepet eller ikke.

Komplikasjonene ved omskjæring er godt dokumentert, og årlig dør en rekke barn som følge av inngrepet. Dette er fullstendig unødvendige dødsfall. Sommeren 2012 døde en jødisk baby av en herpes-infeksjon som han hadde pådratt seg etter at en rabbiner hadde utført et ultra-ortodokst omskjæringsritual der rabbineren skulle suge blodet av guttens penis. Også i Norge har slike dødsfall forekommet: Det samme året døde en to uker gammel muslimsk baby, to dager etter at han hadde blitt omskåret på et legekontor på Oslo Øst.

RELIGIØS OMSKJÆRING: Metzitzah b’peh (blodsuging) er et jødisk rituale hvor omskjæreren (Mohel), «suger blodet ut fra babyens penis etter omskjæringen». Det finnes tilfeller der små guttebabyer har dødd som følge av handlingen.

I Norge har omskjæring av gutter ikke vært vanlig, men dette har endret seg som følge av muslimsk innvandring. I 2010 gikk Rådet for legeetikk ut og advarte mot konsekvensene av mannlig omskjæring. Omskjæring påfører barna både unødig smerte og risiko for en rekke komplikasjoner, både umiddelbart etter inngrepet og senere i livet. De mente at skadevirkningene begynte å bli godt dokumentert og at tiden var moden for et forbud mot praksisen.

Muslimske og jødiske talsmenn på barrikadene for omskjæring i Norge

Så sent som i 2011 gikk FrP inn for et generelt forbud mot mannlig omskjæring. Også Senterpartiets Jenny Klinge har vært aktiv i kravet om et forbud. Med FrP i regjering har man derimot valgt å gå videre med den rødgrønne regjeringens plan om å gjøre rituell omskjæring til en del av fastlegeordningen – uten noen som helst slags form for reservasjonsrett for leger som ikke støtter denne medisinsk meningsløse praksisen og som ikke ønsker å delta i det som faktisk er et religiøst rituale. Dette har skjedd til tross for sterke protester fra det medisinske fagmiljøet som fordømmer praksisen.

MÅ FÅ OPP ØYNENE: Forstander i Det Mosaiske Trossamfunn, Ervin Kohn, sier Nordmenn så slutte å være så etnosentriske og akseptere omskjæring av guttebarn.

Blant dem som har gått sterkt på banen i fordømmelsen av leger som ønsker å reservere seg mot omskjæring finner vi Ervin Kohn, rådgiver i Antirasistisk Senter og forstander i Det Mosaiske Trossamfunn: “Over 30 prosent av jordens mannlige befolkning er omskåret. Nordmenn må få opp øynene, og bli litt mindre etnosentriske. […] Jeg forstår at nordmenn synes dette er rart, fordi dette ikke er vanlig. Men at legene skal sette seg på sine høye hest og inntar en tante Sofie-holdning full av hovmod skjønner jeg overhodet ikke. Ordrenekt er faktisk en avskjedigelsesgrunn i henhold til arbeidsmiljøloven”, sier Kohn i et intervju med NRK. Han legger til at: Den muslimske minoriteten i Norge er mye større og har et behov som nå vil bli dekket på en god måte gjennom denne loven.

Fra før av har Shoaib Sultan, den tidligere lederen for Islamsk Råd i Norge som nå jobber som rådgiver med fokus på høyreekstremisme hos Antirasistisk Senter, sterkt forsvart praksisen med omskjæring av gutter.

Heather Hironimus kjempet tappert for sin sønn, men tapte. Snart kommer fire og et halvt år gamle Chase Hironimus til å bli tatt med til et legekontor. Gråtende og mot sin vilje kommer han til å bli holdt fast mens hans forhud skjæres av i et smertefullt og irreversibelt fysisk inngrep som kommer til å traumatisere ham for livet. Dette skjer i “the land of the free”. Når kommer vi til å få de første slike sakene i Norge?

Exit mobile version