Site icon Lykten

Dropp Facebook og Gmail. Bruk heller noe som er sikrere

ILLUSTRASJON: Public domain (CC0).

Utviklerne bak Nord VPN har gått ut offentlig med hvilke e-postløsninger de selv bruker. Ikke overraskende er det de mest kjente og sikre løsningene i bransjen.

NRK publiserte 4. april en artikkel om informasjonssikkerhet, hvor de noe feilaktig hevder at teknologiske giganter som Facebook ikke avlytter og avleser folks samtaler.

I artikkelen hevder journalist Helge Carlsen at Facebook ikke avlytter samtaler fra mobiltelefonene til folk. Noe som i og for seg er delvis riktig. Facebook sitter ikke med hodetelefoner og lytter på hva folk snakker om.

Slik Amazon gjør. Noe NRK for øvrig kunne opplyse om den 12. april.

Men i artikkelen om Facebook går NRK så langt at de kaller spekulasjoner om slik misbruk av informasojn fra brukerne en «konspirasjonsteori». Noe som blir misvisende.

NRK skriver i artikkelen fra den 4. april:

På nettet florerer det av teorier om at Facebook og andre nettgiganter kan målrette reklamen fordi de faktisk avlytter oss gjennom telefonene våre.

Og fortsetter:

Men konspirasjonsteoriene lever videre, og nå vil Facebook gjøre sitt for å berolige mistenksomme brukere.

Nyhetsbyrået Reuters publiserte tilbake i 2012 en artikkel om hvordan selskaper som Facebook overvåker samtaler og informasjon, blant annet for å avdekke seksuallovbrytere.

Ifølge både CNN og Good.is har det blitt kjent at Facebook overleverer informasjon fra brukerne, herunder også innhold i chat, til eksterne aktører. For eksempel aktører som Cambridge Analytica. Noe som ble en kjent kontrovers i 2018.

Så selv om Facebook ikke sitter og avlytter samtalene du har med andre, kan chattelogger og annet ende opp i feil hender.

Google er også skyldige

Ifølge den britiske avisen The Sun, har nettgiganten Google innrømmet at de lar hundrevis av eksterne aktører lese e-postene du sender og mottar via tjenesten Gmail.

I artikkelen som ble publisert den 21. september 2018, skriver The Sun følgende:

Google has admitted it’s still letting companies read your emails – but no longer scans them itself.

These companies are able to snoop on the sender and recipient, the time the email was sent, and even the contents of the email.

Noe som uten tvil er veldig alvorlig.

Videre skriver The Sun:

Worse still, Google even allows these outsider companies to share that data onto other third-parties.

That means it’s not just developers who make apps that could see your Gmail emails, but entirely separate firms too.

The revelation came in a letter from Google to US senators detailing its privacy practices.

I hvert fall tatt i betraktning hvor mange som bruker Gmail som sin primære e-postkonto.

Så hva er løsningen?

Store teknologiske giganter vil gjerne profittere mest mulig på sine brukere. Dette gjelder uavhengig av om det er snakk om sosiale medier som Facebook – eller det er snakk om aktører som tilbyr et bredere utvalg av tjenester, som Google.

Å bruke plattformer som Facebook er nær sagt obligatorisk i dag. Det finnes alternative løsninger også til Facebook, men disse er ikke like mye brukt. Dersom du ønsker å holde kontakten med familie, kollegaer og venner så er Facebook den mest brukte løsningen.

Selv om det kan være all grunn til å ditche Facebook til fordel for løsninger som Minds.com. Eller heller bruke løsninger som Signal og Telegram i stedet for Facebook Messenger.

Når det gjelder e-post, så er det i seg selv et grunnleggende usikkert medium. I praksis er e-post litt som et postkort. Alle aktører som håndterer en vanlig og åpen e-post kan lese innholdet, samt se hvem som er avsender og mottaker.

Derfor er det ofte nødvendig å kryptere innholdet i e-poster. Slik at ikke uvedkommende får tak i informasjonen som sendes, eller mottas.

Og disse uvedkommende kan da like gjerne være aktører som ønsker å skreddersy reklamekampanjer, som kriminelle.

Heldigvis finnes det aktører som profilerer seg på å gjøre e-post mer sikkert.

Her er de tre løsningene som Nord VPN anbefaler:

ProtonMail

Tjenesten ProtonMail er basert i Sveits. Hvor de har et svært omfattende og solid lovverk for håndtering av informasjon.

ProtonMail kan sende krypterte e-poster til alle som bruker tjenesten, samt til folk som bruker gratis tjenester som OpenPGP. I tillegg kan ProtonMail sende krypterte e-poster til hvem som helst, hvor e-postene er beskyttet med passord.

De tilbyr flere ulike løsninger. Gratisløsningen gir hvem som helst 500 MB lagringsplass for e-post, og en grense på 150 e-poster i døgnet. Betalingsløsningene gir mer lagringsplass, større e-postkvote og muligheten til å skreddersy e-postadresser som du bruker.

ProtonMail er åpen kildekode, såkalt open source, slik at alle kan se hvordan det fungerer.

Hushmail

Tjenesten Hushmail er basert i Canada. Tjenestene de tilbyr er på mange måter veldig tilsvarende de du får fra ProtonMail, men med noen forskjeller.

Alle e-poster som sendes mellom brukere av Hushmail blir automatisk kryptert. Skal du sende e-post til noen som ikke bruker Hushmail, kan du velge å klikke i en boks for å kryptere e-postene også dit.

Dersom du sender til noen som ikke bruker Hushmail, så blir mottakeren ført til en sikker nettside hvor den kan lese det krypterte innholdet.

I tillegg lar Hushmail brukerne velge å legge til et sikkerhetsspørsmål, som mottakeren må svare på for å bevise at de er riktig person.

Hushmail koster penger å bruke. Også for privatpersoner. Et abonnement koster rundt 425 kroner i året. Men da får du 10 GB lagringsplass, og en høy e-postkvote.

Tutanota

Tjenesten Tutanota er basert i Tyskland. På nettsiden hevder de selv å være verdens sikreste e-postløsning.

I hovedtrekk tilbyr de ende-til-ende kryptering, i likhet med Hushmail og ProtonMail. Noe som gjør at krypteringen går sømløst mellom brukerne av Tutanota. Men at det må klikkes litt ekstra dersom man skal sende krypterte e-poster til mottakere som ikke bruker tjenesten.

De tilbyr både gratis og betalte løsninger.

Gratisbrukere får 1 GB lagringsplass å boltre seg på. Betalende brukere får opptil 10 GB lagringsplass, og muligheten til å velge flere aliaser. Noe som betyr at brukerne kan bruke sine vanlige e-postadresser, hvor da trafikken går via Tutanota.

Tutanota reklamerer videre for at de er uten reklamer, og at de baserer sine tjenester på 100 prosent fornybar energi. Videre er tjenestene de tilbyr basert på åpen kildekode.

Exit mobile version