Site icon Lykten

Eks-statsminister frykter at koronakrisen kan gjøre svenskene til nasjonalister

REDD: Fredrik Reinfeldt. (Foto: CC BY 2.0://www.flickr.com/photos/alliansen/)

En fare med koronakrisen er at svenskene blir mer «fremmedfiendtlige» og nasjonalistiske. Det sier den tidligere statsministeren Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna i et intervju med løssalgsavisen Expressen.

Reinfeldt påstår at digitaliseringen er et problem og skaper sosial distansering, og at vi blir mer hjemmekjære og isolerte. Færre behøver å reise og møte mennesker. Det risikerer å være en pådriver med den sterke trenden om frykten for det der ute, de andre, fremmedfiendtligheten. Vi risikerer å bli mer nasjonalistiske.

Dessuten kan «populistiske» politikere bruke krisen for å øke den nasjonale identiteten. De politiske lederne vil plutselig tjene sin egen befolkning og ikke lenger «tjene verden», noe som i lengden er et stort problem, forteller Reinfeldt til Expressen.

Ifølge Reinfeldt så kan smitten øke nasjonalismen over hele verden. USAs president Donald Trump omtales som en selvopptatt narsissist som truer med å rive ned den rådende «verdensmaktordenen». Derfor er det amerikanske presidentvalget senere i år av stor betydning. Trump er en «autoritær leder» som går imot globalismen, ifølge Reinfeldt. Presidentens oppførsel er «forferdelig» og truer vitenskap, fakta og globale svar. Den amerikanske presidentens politikk er rett og slett «farlig», hevder den tidligere svenske statsministeren.

Exit mobile version