Site icon Lykten

Ervin Kohn, krisemaksimering og varme kanelsnurrer

Hvert eneste år skjer det samme i norsk offentlighet. Omkring den 9. november annonseres den såkalte Krystallnatten, med påfølgende krisemaksimering.

Krystallnatten er en historisk hendelse som fant sted i Tyskland og Østerrike i 1938, hvor noen sinte folk knuste butikkvinduer og gjorde skadeverk på jødiske eiendommer.

En trist hendelse på alle måter. Men det skjedde for snart 100 år siden, veldig langt fra Norge. I en annen tid. I en annen verden.

Dette stopper likevel ikke figurer som Ervin Kohn i Det mossaiske trossamfunn i Oslo fra å årlig annonsere en ny shoah, med store bokstaver i alle landets aviser.

Som blant annet i Aftenposten.

Visa er alltid den samme. Nordmenn skal vitterlig skamme seg. Det er så synd på jøder i Norge nå i 2018. Antisemittismen tyter etter sigende frem fra alle kanter.

Dette til tross for at norske nynazister og norske jøder i dagens Norge stort sett kommer godt over ens. De kan møtes for en kaffe, intervjue hverandre, og legge ut bilder på SoMe av at de gir hverandre en vennskapelig klem. Til tross for uenigheter. Ingen høyreekstreme i Norge nærer noen ønsker om å forfølge jødene.

Verden går ikke under

Realiteten er faktisk fullstendig udramatisk. Norge er et flegmatisk og rolig samfunn. Et samfunn hvor folk kan omgås hverandre uten frykt og redsel.

Men i Ervin Kohns krisemaksimerende univers er klokken alltid fem minutter før togvognene til Auschwitz ruller inn til Oslo sentralstasjon. Fem minutter til Donau og Blücher legger til ved Aker brygge. Fem minutter før verdens undergang. Fem minutter før bakken åpner seg og fanden selv stikker hodet frem, med «Donner und Blitzen».

I tillegg marsjerer av og til noen superskumle nasjonalsosialistiske gamere i norske gater. Noe som alltid ender med superforferdelige grusomheter. Som at norske jøder, kommunister og nazister tar bilde av hverandre med iPhones, og deretter poster sure kommentarer om hverandre på SoMe.

Huff og huff.

Ingen grunn til panikk

Jeg mener at Ervin Kohn bør puste med magen. Det er ingen som helst grunn til verken uro eller panikk.

Norge er et fredelig land, med en fredelig befolkning. Dette gjelder som hovedregel også såkalte høyreekstreme og nynazister. De er bare vanlige hverdagsmennesker de også. Verden er ikke så farlig som det Ervin Kohn maler den opp til å være.

Jeg mener også at såkalte høyreekstreme i Norge bør ta litt ansvar her, og imøtegå slike som Ervin Kohn med dialog. Gjerne over en kopp kaffe og noen varme kanelsnurrer. Jeg har hørt rykter om at en dame i Den nordiske motstandsbevegelsen lager noen aldeles fortreffelige kanelsnurrer.

Kanskje det er en start. En start på en sivilisert og ordentlig dialog mellom motsetninger. Mellom mennesker som ser verden på ulik måte.

Trolig kunne dette vært bra for både Ervin Kohn og de som er såkalte antisemitter. Å møtes i fred for dialog og gjensidig forståelse.

For det kommer garantert ingen ny Krystallnatt. Det kommer ingen ny shoah.

Verden har gått videre, med lærdom fra historien. Kohns grunnløse bekymringer kan nok derfor best imøtegås med respekt og omtanke.

Det er hva jeg tror om den saken.

Exit mobile version