Site icon Lykten

Fant 8000 år gammel hodeskalle i Vestfold

Det var i et område hvor den religiøse bevegelsen Smiths Venner skal sette opp en megabygning i Stokke i Vestfold, at man foretok arkeologiske utgravninger. Det var allment kjent blant arkeologer at området inneholdt levninger etter steinaldersamfunn, men det som møtte utgraverne overgikk deres villeste fantasier.

STOKKE I VESTFOLD: Et historisk skattkammer er funnet i et område forskere mener var strandkanten for 8000 år siden.

Området som er utgravd skal ha vært akkurat der sjøen rakk opp under steinaldertiden og forskerne hadde allerede en mistanke om at det kunne ligge en steinalderboplass der.

Etter at de hadde gravd opp noen prøveruter, kom de over kullholdige masser. Det var etter at disse var sendt til hurtigdatering for å se hva man hadde funnet, at man skjønte man hadde kommet over et arkeologisk skattekammer. Beinrester, skjeletter, hodeskaller og annet som er datert til år 5900 før Kristus, altså nesten 8000 år gammelt lå i gropa.

I en av hodeskallene skal man ha funnet en leiraktig grå masse. Det er stor sannsynlighet for at dette kan være hjernemasse og kan isåfall fortelle forskere hvordan det var å være steinaldermenneske i Norge.

Vi kaller området «Brunstad lokalitet 25», forteller utgravningsleder Gaute Reitan til NRK.no.

«Vi har Norges eldste ubrente bein. Og beinmateriale og annet organisk materiale er slik som gjør at man kan komme veldig tett på steinaldermenneset. Kanskje det til og med er et steinaldermenneske som vi ser restene av her».

Nå skal de ti arkeologene som har jobbet i over to måneder på dette konkrete området fortsette å grave i området rundt for å se om de finner andre levninger.

 

Exit mobile version