Site icon Lykten

Kinas sosiale kredittsystem ekspanderer – millioner har forbud mot å fly og ta tog

Den kinesiske mur - Pixabay

Kinesiske myndigheter har de siste årene innført et såkalt «sosialt kredittsystem» som gjør at innbyggerne får utdelt summer/tall som avgjør hvordan de kan bevege seg eller fungere i samfunnet.

Har du en lav vurdering så risikerer du å miste privilegier som å fly eller ta tog. Du kan også miste muligheten til å få kreditt hos banker eller starte firma, samt ikke få kjøpt forsikring eller eiendom. Myndighetene har også valgt å henge ut de som kommer på sortelisten offentlig.

Kina har innført systemet for å få bukt med useriøse og kriminelle individer, firmaer og organisasjoner. De som for eksempel ikke betaler gjelden sin, lurer kunder eller svindler, vil bli kategorisert som ikke-pålitelige og kommer på en sorteliste.

I 2018 kom over 3.6 millioner kinesere på myndighetenes sorteliste og dermed mistet rettigheter de tidligere hadde. Over 14.21 millioner dokumenter ha blitt samlet inn om «kriminell eller dårlig oppførsel» utført av individer og firmaer.

Alt i alt skal over 17.46 millioner mennesker ha mistet sin «samfunnskreditt» for å kjøpe flybilletter, mens 5.47 millioner mennesker ikke skal kunne kjøpe togbilletter.

Tiltaket skal ha fått kritikk for at man ikke tok til hensyn enkeltindividers situasjoner.

Exit mobile version