Site icon Lykten

Lotto er en ekstraskatt for mennesker som ikke forstår matematikk

Trolig foregår den største svindelen i Norgeshistorien åpent og rett foran øynene våre. Jeg sikter her til Norsk Tipping AS, og lotterispillene deres.

Mange mennesker liker å spille ulike lotterispill gjennom Norsk Tipping. Jeg har selv vært én av disse.

En periode likte jeg å spille Lotto og Vikinglotto, i tillegg til å spille mindre beløp på fotball og hest. Jeg har også prøvd Joker, Nabolaget, Eurojackpot, Extra og Keno.

Men det begynner å bli en stund siden. Min tippe-interesse var relativt kortvarig. Den dukket opp, og forsvant, i løpet av 2014-2015.

Selvfølgelig vant jeg ingenting på lotterispill. Kun noen mindre beløp på fotball og hest.

Umulige odds

Nå i retrospektiv skjemmes jeg over min egen dumskap.

Hvordan kunne jeg være så teit? Jeg sløste bort flere tusen kroner i året på slike meningsløse lotterispill. Da sikter jeg særlig til Lotto og Vikinglotto.

Å spille på fotball, og kanskje hest, er ikke alltid like meningsløst og dumt. Selv om det ikke er gode sjanser for å vinne her heller – dersom en ikke vet hva en gjør. Noe de færreste kan påberope seg.

Ifølge nettsidene til Norsk Tipping, så har ikke forbrukerne av deres tjenester særlig gode vinnersjanser i lotterispillene.

Å vinne i lotto er praktisk talt umulig. Likevel spiller folk. FOTO: Skjermdump.

I vanlig Lotto er vinnersjansen 1 til 5,4 millioner.

I Vikinglotto er vinnersjansen 1 til 98 millioner.

I Euro Jackpot er vinnersjansen 1 til 95 millioner.

I spillene Extra og Joker er vinnersjansene noe bedre. Men fortsatt bare én til flere hundre tusen. I spillet Nabolaget er det «størst» vinnersjanse, med 1 til 90.000. Noe som likevel er helt astronomisk dårlige odds for å vinne.

Sjansene er så små at det i realiteten er fullstendig umulig.

Få, om noen, vinner premier som er verdt å skrive hjem om. Forutsatt at de vinner noe som helst. Likevel kaster nordmenn vekk milliarder av kroner hvert år på disse spillene.

Jeg har selv gjort det samme.

Millionlønn til ledelsen

Stort sett er det bare direktørene i konsernet som får milliongevinst av lotterispillene fra Norsk Tipping AS.

Administrerende direktør i Norsk Tipping er Åsne Havnelid (f. 1961). Hun tiltrådte i stillingen som direktør for Norsk Tipping i 2016, og var før det generalsekretær for Norges Røde Kors. I 2017 hadde Åsne Havnelig en inntekt på 2 197 719 kroner.

Direktør for avdelingen Økonomi og virksomhetsstyring i Norsk Tipping er Stein Willy Andreassen (f. 1967). Han tiltrådte i stillingen som direktør den 1. oktober 2015. I 2017 hadde Stein Willy Andreassen en inntekt på 1 020 519 kroner.

Kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping er Tonje Sagstuen (f. 1971). Hun tiltrådte stillingen som kommunikasjonsdirektør 27. oktober 2014. Tidligere har hun bakgrunn fra Amedia, og har vært ansvarlig redaktør i Oppland Arbeiderblad. I 2017 hadde Tonje Sagstuen en inntekt på 1 202 435 kroner.

Direktør for Strategi og organisasjonsutvikling i Norsk Tipping er Eirill K. Holtvedt (f. 1974). Hun startet i jobben den 1. september 2018, og inntekten hun hadde for 2017 kan derfor ikke tilskrives penger fra Norsk Tipping, så vidt jeg kan se. Men ifølge skattelistene er også hun godt vant. I 2017 hadde Eirill K. Holtvedt en inntekt på 2 456 050 kroner. Men dette er trolig ikke penger fra Norsk Tipping.

Kundeansvarlig i Norsk Tipping er Thorbjørn Asmund Unneberg (f. 1965). Han startet i jobben i 2003, og har ifølge Norsk Tipping ansvar for blant annet digitalt salg og CRM, kunde- og markedskommunikasjon, digital desk, kundeservice og kommisjonærnettverket til Norsk Tipping. I 2017 hadde Thorbjørn Asmund Unneberg en inntekt på 1 538 041 kroner.

Direktør for avdelingen Innovasjon og utvikling i Norsk Tipping er Per Kristian Mengshoel (f. 1974). Han tiltrådte i stillingen den 1. september 2018, og har vært ansatt i Norsk Tipping siden 2012. I 2017 hadde Per Kristian Mengshoel en inntekt på 698 519 kroner. Hva som blir inntekten hans for 2018 får vi se neste høst, når Skatteetaten kommer med nye tall. Men det er all grunn til å tro at han ikke står noe tilbake for de andre direktørene i Norsk Tipping. En yrkesgruppe som det later til å være påfallende mange av i selskapet.

Ansvarlig for IT-drift i Norsk Tipping er Per Ove Skomakerstuen (f. 1961). Han tiltrådte i stillingen i Norsk Tipping i 2009. I 2017 hadde han en inntekt på 1 276 513 kroner.

Svulstigheter om samfunnsansvar

Norsk Tipping er et statlig aksjeselskap som er underlagt Kulturdepartementet. Penger som folk betaler inn til Norsk Tipping kan derfor anses å være en ekstra beskatning, eller gebyr om du vil. Som motytelse for innbetalingene får folk en mikroskopisk, nesten ikke-eksisterende sjanse, til å vinne store pengesummer.

Hvis noen mot formodning skulle vinne pengepremier av betydning, så får saken stor oppmerksomhet i norske medier. Blant annet har NRK lange tradisjoner med å drive snikreklame for Norsk Tipping. Noe NRK begynte å gjøre allerede i 1969, da NRK lanserte Tippekampen med direktesendt overføring av engelsk fotball. Dette førte til økt interesse for å tippe i befolkningen. Noe som igjen førte til mer penger til staten.

På nettsidene til Norsk Tipping, hevder selskapet at de driver en ansvarlig virksomhet. Noe som jeg mener er diskutabelt. Blant annet hevder Norsk Tipping at de har et viktig samfunnsoppdrag.

Norsk Tipping skriver følgende:

Norsk Tippings rolle er å kanalisere nordmenns spillelyst inn mot et moderat og ansvarlig tilbud som begrenser sosiale eller samfunnsmessige problemer. En viktig del av Norsk Tippings samfunnsoppdrag er at selskapet skal forebygge negative konsekvenser av pengespill.

Videre redegjør Norsk Tipping nærmere for hva de mener med å kalle seg selv ansvarlige her. Hvor de skriver litt om spillevett og spilleavhengighet, samt lister opp noen kommersielle aktører som kan hjelpe folk med spilleproblemer. Samtidig er den primære virksomheten til Norsk Tipping å loppe nordmenn for penger, gjennom lotterier som har tilnærmet umulige odds.

Exit mobile version