Site icon Lykten

Gargoyler pynter fortsatt fasadene i norsk offentlighet – men på en litt annen måte enn før

Gargoyler er groteske fabeldyr som før i tiden ble montert på fasadene til blant annet kirkebygg og offentlige bygninger, for å lede bort regnvann. Som oftest er de utført i stein, betong eller kobber.

Folk trodde også at disse figurene skulle skremme vekk onde ånder. Noe som delvis er årsaken til at gargoyler pryder så mange kirker og klostre.

I dag har gargoylene inntatt mediene. Nærmere bestemt hovedstrømsmediene, også kalt MSM. Også der henger de på fasadene og geiper mot offentligheten.

Gargoyler er kjent for sin gapende fremtoning.

Mange av gargoylene i dag er også å finne på sosiale medier, som Facebook og Twitter. Groteske og latterlige figurer, hvis funksjon er å pynte fasader og se dumme ut. Blant annet med å fremme en overdreven politisk korrekthet.

I moderne tid har gargoylene byttet bransje, og er ofte å observere som kommentatorer og redaktører i norske medier.

Eksemplene er mange. Men jeg skal holde meg for god til å nevne navn her. Ingen nevnt, ingen glemt. Den observante leser kan selv finne gargoylene i publikasjoner som Dagbladet, NRK, Aftenposten, VG, Stavanger Aftenblad og så videre. De tar som regel opp en hel god del spalteplass. Videre er de lette å få øye på, der de henger som maskoter og representanter ut mot offentligheten. Ut mot verden.

Selv synes jeg gargoyler er morsomme. Både de av stein som befinner seg utenpå bygninger, og de av kjøtt og blod som befinner seg innendørs og på SoMe.

Exit mobile version