Site icon Lykten

Snowden: Facebook brukes til spionasje

– De hacker seg inn i private firmaer sine nettverk og skaffer seg tilgang på konfidensiell informasjon som finnes hos bedrifter som Google og Yahoo, sa Snowden i intervjuet med The New Yorker.

– Man rettferdiggjør innbruddene ved å si at de blir utført fra utlandet, til tross for at det går ut over amerikanske firmaer og privatpersoner, fortsatte han.

Snowden snakket dessuten om viktigheten av å kryptere sin kommunikasjon på internett for å forhindre at tekster, bilder eller andre dokumenter havner i feil hender.

– Kvitt dere med Dropbox, de støtter ikke kryptering og beskytter ikke dine private dokumenter, bruk heller Sideroak istedenfor, sa han mot slutten av intervjuet.

– Det samme gjelder for Facebook og Google, de er ikke sikre, de er farlige tjenester, konstanterte han.

Ønsker åpen rettssak

Snowden fortalte også åpenhjertlig i intervjuet om hvorfor han ifjor valgte å ta kontakt med journalister for å lekke topp hemmelige NSA-dokumenter til media.

– Min eneste plan var å få denne informasjonen ut til allmennheten, når det var gjort hadde jeg ingen tanker på hva som skulle skje med meg. Alle håper på en lykkelig slutt, men jeg hadde ingen gjennomtenkt superstrategi. Jeg håpet på det beste og at allmennheten skulle forstå hvorfor jeg gjorde det jeg gjorde, forklarte han.

Han avslørte dessuten at han ikke motsetter seg å bli tiltalt for sine påståtte forbrytelser i USA, forutsatt at en eventuell rettssak er åpen for allmennheten.

– Jeg har sagt til den amerikanske regjeringen om og om igjen, ved samtaler, at om de er forberedt å tilby meg en åpen og rettferdig rettssak på samme måte som Daniel Ellsberg fikk, og om jeg tillates å presentere min sak ovenfor en jury, så skulle jeg gjerne gjøre det, sa han og fortsatte:

– Men de vil følge spesielle prosedyrer, holde en lukket rettssak og de vil dømme meg etter en spesiallov.

Pentagondokumentene

Daniel Ellsberg ble kjent i 1971 etter å ha lekket de såkalte Pentagondokumentene som avslørte omstendighetene rundt Vietnamkrigen som de amerikanske myndighetene hadde hemmeligholdt for folket. Blant annet kom det frem av dokumentene at regjeringen på forhånd visste at krigen kom til å bli blodig, langvarig og koste mange menneskeliv. Tiltalen mot Ellsberg ble etterhvert avskrevet etter at den ene skandalen etter den andre ble avslørt rundt den daværende Nixonregjeringen, som til slutt endte med Watergateskandalen og Nixons avgang som president.

I videoen nedenfor forteller blant annet Daniel Ellsberg hvor bekymret han er for amerikanske myndigheter og deres tilsynelatende altomfattende informasjonsgrep om menneskers liv:

Ulovlig Flyforbud

Snowden fortalte også om en hittils ukjent historie som skal ha oppstått i juli ifjor i forbindelse med at flere latinamerikanske land, deriblant Bolivia, tilbød Snowden asyl. Snowden befant seg da på flyplassen i Moskva etter å ha rømt fra USA via Hong Kong og hans fremtidige skjebne ennå var uviss.

– En sak som er mindre kjent er at når jeg vurderte å rømme til Latin-Amerika, og tenkte på en måte å komme meg dit på, så var den bolivianske presidenten Evo Morales på et toppmøte i Moskva. Han gjorde da en offentlig uttalelse om at han var villig å tilby meg asyl i Bolivia, fortalte Snowden under intervjuet før han fortsatte:

– Og overraskende nok ble flyet hans gitt flyforbud. Italia, Frankrike og Spania forbød den bolivianske presidenten å fly gjennom deres luftrom, et brudd på internasjonal lov, ettersom det var et diplomatfly med en statssjef ombord. Han fly ble tvunget ned på en flyplass i Østerrike der den amerikanske ambassadøren møtte opp og man ville søke gjennom flyet for å se om jeg var ombord.

Fikk Pulitzerpris

Snowdens avsløring om hvordan den amerikanske etterretningstjenesten NSA sitt arbeide fungerer, og hvordan det amerikanske folkets rettigheter har blitt tilsidesatt, ble tidligere i år belønnet med 2014-års Pulitzerpris i allmennhetens tjeneste – verdens mest ansette og ettertraktede journalistiske utmerkelser og den eneste Pulitzerprisen som belønnes med en gullmedalje.

Exit mobile version