Site icon Lykten

Testosteron øker sannsynligheten for å snakke sant

I slutten av 2012 undersøkte tyske forskere for første gang koblingen mellom ærlighet og det mannlige kjønnshormonet testosteron. I studien inngikk 91 friske menn i 25-årsalderen som ble delt opp i to grupper. Den ene fikk påsatt et plaster med 50 milligram testosteron og den andre fikk et plaster med placebo. (Ingen effekt).

Etter behandlingen fikk mennene gjennomgå tester der de ble stilt ovenfor muligheten for personlig gevinst gjennom å lyve, med kunnskap om at det ikke fantes noen risiko for å bli tatt. Forskerne hadde delt inn fordelene i en skala fra en til fem, der løgner på nivå fem ga størst personlig gevinst.

Testresultatene viste en signifikant forskjell mellom mennene som hadde fått testosteron og mennene som ikke hadde fått det. Når muligheten til personlig gevinst var på sitt største valgte neste dobbelt så mange menn (62 prosent) i Placebo-gruppen å lyve, sammenlignet med mennene i gruppen som hadde fått testosteron (34 prosent).

– Testosteron har alltid blitt påstått at fører til bekreftelsesbehov, risikotaking og aggressivitet, sier Bernd Weber, neuroklinisk forsker ved universitetet i Bonn, som konstaterer at hans forskerteam har lykkes med å vise at testosteron også har andre egenskaper.

Overrasker forskerne

IKKE BARE KROPPSLIG: Testosteron gjør også en mann mer ærlig.

At oppførselen kunne endres så mye bare av en dose testosteron overrasker forskerne.

– Disse resultatene er veldig interessante og peker på at testosteronets effekter ikke er begrenset til reproduktive og aggressive aspekter av menneskets oppførsel, sier Daryl O’Connor, professor ved universtietet i Leeds.

Samtidig øker behandlingene med testosteron som legemiddel, fremfor alt i USA. Middelaldrende menn med synkende testosteronnivåer etterspør legemiddelet TRT, som nå omsetter for to milliarder dollar per år.

Om man får tro David Thomas, analytiker hos den britiske avisen Telegraph sin amerikanske utgave, så er det imidlertid de mer klassiske effektene av testosteron som er mest etterspurt.

«TRT gir sine brukere en følelse av å ha mer energi, være mer levende, bli mer aggressive og føle seg mer sexy», skriver Thomas på sin blogg.

 

Exit mobile version