Site icon Lykten

To kvinner i rommet

FØRSTE ITALIENSKE KVINNE I ROMMET: Samantha Cristoforetti er den første italienske kvinnen i det ytre rom. (Foto: NASA).
FØRSTE ITALIENSKE KVINNE I ROMMET: Samantha Cristoforetti er den første italienske kvinnen i det ytre rom. (Foto: NASA).

På søndag ble den italienske astronauten Samantha Cristoforetti sendt opp til romstasjonen ISS, der hun får selskap av sin russiske kollega, kosmonauten Elana Serova, som ble sendt opp i september.

Selv om det finnes rikelig med kvinnelige astronauter, så er det omtrent unikt at to kvinnelige astronauter befinner seg ombord på ISS samtidig i egenskap av å være endel av langtidsmannskapet. (Vestlige romfarere kalles astronauter og de fra tidligere Østblokken kalles kosmonauter, men det betyr det samme red. anm.)

Den eneste gangen det har hendt tidligere var i 2010 med astronautene Tracy Caldwell Dyson og Shannon Walker.

Men det er ikke grunnen til at de kvinnelige astronautene har fått ekstra oppmerksomhet den seneste tiden. Serova er nemlig den første russiske kvinnelige kosmonauten som har blitt sendt opp til ISS og Cristoforetti ble denne uken italias første kvinnelig astronaut.

HISTORISKE: Den første russiske kosmonauten på ISS (Den internasjonale romstasjonen) og den første kvinnelige italienske astronauten noensinne skal tilbringe fem og en halv måned sammen ute i rommet.

Cristoforetti er fra begynnelsen av en italiensk jagerpilot og kaptein i det italienske flyvåpenet, der hun blant annet fløy det italiensk-brasilianske kampflyet AM-X.

I 2009 ble hun valgt ut av den europeiske romfartsmyndigheten ESA som mulig fremtidig astronaut og påbegynte det samme året sin grunnutdannelse skriver ESA på sin hjemmeside.

Livslang drøm

For Elena Serova, som allerede befant seg ombord på ISS, så er det en livslang drøm som har gått i oppfyllelse.

Elena Serova er den første kvinnelige kosmonauten fra Russland ombord på ISS.

Hennes pappa var jagerpilot og hun har drømt om å reise ut i rommet siden hun var liten.

– Han pleide å ta meg med til flybasen der han jobbet og der kunne jeg føle atmosfæren fra militæret og fra flyvåpenet, fortalte hun i et intervju tidligere iår.

– Neste steg var den stjerneklare himmelen og den var noe som imponerte meg mye. Det kjentes som jeg druknet i nattehimmelen og stjernene kjentes så nære.

Begge kvinnene kommer nå til å befinne seg ombord ISS, sammen med de amerikanske astronautene Barry Wilmore og Terry Virts, samt de to russiske kosmonautene Alexander Samokutyaev og Anton Shkaplerov, frem til henholdsvis mars og mai neste år.

NASA astronaut Terry Virts, Roscosmos kommandør Anton Shkaplerov og ESA astronaut Samantha Cristoforetti med Soyuz-raketten som vil bringe dem opp til den internasjonale romstasjonen den 23 November, 2014.

Man kan se ytterligere videoer fra forberedelsene, intervjuer og informasjon om arbeidet på romstasjonen her.

Exit mobile version