Site icon Lykten

Uberettiget overvåkning av norske bilister skaper hodebry for tolldirektør Øystein Børmer

I august 2018 skrev jeg om hvordan tollvesenet bruker ANPR-kameraer for automatisk avlesning av bilskilt. Samt hvordan slik teknologi har blitt plassert ut i Trondheim og i Trøndelag.

På våren og forsommeren 2018 hadde jeg en formidabel utfordring med Statens vegvesen, Politidirektoratet (POD) og Tolletaten i Norge, for å få innsyn i bruken av ANPR-kameraer i Trøndelag. En sak som på alle måter viste hvor problematisk det kan være å få innsyn i offentlige anliggender i Norge.

Men en innsats som likevel viste seg å bære frukter.

Takket være dataene som jeg fikk innsyn i, kunne jeg sette opp en tabell med oversikt over hvor ANPR-kameraer var blitt utplassert i Trøndelag.

Les også: Utvidet bruk av automatisk skiltavlesning langs norske veier

Slik teknologi blitt installert på veistrekningen mellom Studentersamfundet og sykehuset i Trondheim sentrum. En veistrekning på vel 200 meter, hvor det ikke er kjent for meg at tollvesenet skal ha noen virksomhet.

I ettertid har jeg følt at det er mye mer jeg har kunnet gjøre ut av denne saken. Men jeg har ikke hatt tid og anledning til det, siden jeg er i gang med å skrive en masteroppgave om noe helt annet ved NTNU i Trondheim.

NRK har funnet ballen

Heldigvis har NRK nå i februar 2019 plukket opp saken. Den 17. februar 2019 kunne NRK melde at Tolletaten driver uberettiget overvåkning av norske bilister.

Blant annet hvordan Datatilsynet nå gransker Tolldirektoratet i forbindelse med saken.

NRK skriver følgende:

Et prøveprosjekt mellom Statens vegvesen og Tolldirektoratet ble starten på en massiv og uhjemlet overvåking av bilister langs norske veier.

Tolldirektoratet granskes nå av Datatilsynet for mulige brudd på personopplysningsloven.

Hvorpå NRK følger opp med følgende sitat fra tolldirektør Øystein Børmer i Tolldiraktoratet:

– Vi har hatt tilgang til kameraer fra Statens vegvesen som vi ikke skulle hatt tilgang til. Vi fikk for mye informasjon om innenlandstrafikk, sier tolldirektør Øystein Børmer til NRK.

I artikkelen til NRK kommer det frem at Tolldirektoratet selv varslet Datatilsynet om forholdet. Et forhold som etaten selv kaller et «avvik».

Hvorvidt det bare er et «avvik» når ANPR-kameraer overvåker biltrafikk innad i norske byer og grender er fortsatt et ubesvart spørsmål. Kanskje hadde ikke NRK informasjon om hvor denne teknologien er utplassert.

Jeg velger å tro at det kan være tilfelle.

Merkelig timing

Samtidig som den relativt stille kontroversen rundt ANPR-teknologi langs norske veier har funnet sted, har det foregått en langt mer høylytt kontrovers om den kinesiske telegiganten Huawei, og såkalt 5G-teknologi i Norge.

Les også: PST vil nekte Huawei å bygge ut 5G-nett i Norge. Begrunner det med fare for kinesisk spionasje

Enkelt forklart er det åpenbart helt greit at norske myndigheter overvåker deg og meg, uten rettslig grunnlag, når vi skal kjøre til butikken for å handle. Men det er ikke greit dersom noen kinesere avlytter oss når vi ringer hverandre for å prate om løst og fast.

Ingen av delene er greit, mener jeg. Men det ene er ikke bedre enn det andre.

I kjølvannet av Huawei-kontroversen, og spørsmålene om uønsket overvåkning av nordmenn, har det også dukket opp motstandere av 5G-nett. Motstandere som hevder at 5G vil føre til økt eksponering for stråling.

Blant annet har generalsekretær Sissel Halmøy i interessegruppen «Folkets Strålevern» skrevet en inngående kronikk i Lågendalsposten den 3 september 2018, om de antatte skadevirkningene av 5G-nett. Hvor det problematiseres hvordan 5G angivelig kan virke inn på folks helse. Men uten å samtidig vise til at DAB-radio fungerer omtrent på samme måte.

Jeg må si det er litt underlig at folk med DAB-radio klager over bivirkninger av 5G-nett. Men det er en annen skål.

Det som fremstår som litt underlig, er at Huawei-kontroversen blir blåst opp til urealistiske proporsjoner – samtidig som Tolletaten fyller norske veier med ANPR-teknologi.

Timingen for Huawei-kontroversen kunne på flere måter ikke vært bedre. For å skygge over en langt mer nærliggende kontrovers.

Exit mobile version