Site icon Lykten

Utvidet bruk av automatisk skiltavlesning langs norske veier

Fra 2018 vil data fra kameraer med automatisk skiltavlesing langs norske veier bli lagret i seks måneder. Tidligere har slik data blitt lagret i én time.

Ifølge interne dokumenter fra Statens vegvesen blir det i 2018 utplassert en større mengde ANPR-kameraer for automatisk skiltavlesing langs norske veier innenlands. Tidligere har denne teknologien vært forbeholdt Tollvesenet ved norske grenseoverganger. Samt politibiler og biler tilhørende Statens Vegvesen.

ANPR-teknologien langs norske veier er likevel midlertidig deaktivert, ifølge et internt dokument. Årsaken til at teknologien er deaktivert er at det må redegjøres for hvordan dataene skal behandles – samt til hvilket formål dataene skal brukes.

I det interne brevet hos Statens vegvesen, datert 22.juni 2018, står det følgende:

«På grunn av uklarheter med hjemmelsgrunnlaget for Toll i forbindelse med lagringstid etc har Datatilsynet beordret full stopp av ANPR inntil avklaringer som de trenger er på plass. Vi vil derfor stoppe all tilgang til ANPR umiddelbart. Vi fortsetter dialogen med Datatilsynet på mandag og vil komme tilbake med mer informasjon da.»

Datatilsynet ønsker en avklaring rundt omfanget av ANPR-kameraene langs norske veier. Samt hva kameraene benyttes til for Statens vegvesen sine formål. FOTO: Akroma.no.

Tre dager etter det første interne brevet hos Statens vegvesen, datert 25. juni 2018, kommer det frem at bruken av ANPR ble midlertidig stoppet:

«Alle brukertilganger for ANPR-systemet er midlertidig nede, med virkning fra 22.06. 2018. Bakgrunn for tiltaket er å sikre rett anvendelse av data. Datatilsynet har forespurt om en gjennomgang av omfanget av alle ANPR-kameraene, og hva de benyttes til for Statens vegvesens sitt formål. Inntil dette er forhold er avklart, vil systemet ikke være tilgjengelig for bruk (sic).»

Ifølge et internt dokument fra Statens Vegvesen, datert juni 2018, måtte ANPR-teknologien langs norske veier midlertidig deaktiveres. I påvente av avklaringer rundt databehandling og formål. FOTO: Akroma.no.

ANPR i Midt-Norge

Etter mye frem og tilbake med Statens vegvesen fikk jeg innsyn i en oversikt som viser hvor plasseringene til ANPR-kameraer i Trøndelag. Oversikten er likevel ikke komplett, da jeg mangler informasjon om plasseringene til ANPR-kameraer i andre landsdeler. Likevel gir den oversikten jeg har fått et visst innblikk i omfanget av ANPR-teknologi langs norske veier.

Koordinatene er tatt fra Google Maps.

Tabell som viser plasseringen til ANPR-kameraer i Sør-Trøndelag

[table id=1 /]

Tabell som viser plasseringen til ANPR-kameraer i Nord-Trøndelag

[table id=2 /]

Saken om utvidet lagring av ANPR-data fra automatisk skiltavlesing var ute til høring i 2016. For å lese høringsnotatet kan du gjøre det her, på nettsidene til Regjeringen.

Exit mobile version