Site icon Lykten

SKANDALE: India kjøper russiske missiler for 50 MILLIARDER KRONER – Norge har allikevel gitt landet MILLIARDER i bistand

Forsvarsminister Normal Sitharaman sendte nylig ut bestillingen for innkjøp av fem S-400 enheter til finansdepartementet og statsminister Narenda Modi’s kontor for godkjenning fra myndighetene.

Kostnaden skal være 6 milliarder dollar – eller nærmere 50 milliarder norske kroner.

S-400 Triumf kan treffe mål på inntil 40 kilometers avstand og ballistiske missiler på 60 kilometers avstand. Systemet har fire ulike missiler og en S-400 enhet kan sikte seg inn på 36 ulike mål samtidig.

En kilde i forsvarsrådet forteller til Times of India at «kjøpet av S-400 vil nå gå til finansdepartementet for godkjenning og så til statsministerens kabinett-komité for sikkerhet for den siste signaturen«.

Landets øverste politiske ledelse vil avgjøre når kontrakten vil bli underskrevet.

På slutten av 2017 ble det avslørt at Indias egen utgave av NASA, ISRO, har blitt så suksessfull at de nå skyter ut raketter for USA og at landet kan skryte av å være den tidende største økonomien i verden.

India har også en økende samling av mer enn 130 hjemmelagde atomvåpen og vil blant annet passere flere europeiske nasjoner i omfang og utstyr på dette feltet iløpet av det neste tiåret.

Den folkerike nasjonen har dessuten et atomvåpenbudsjett som er like stort som Storbritannia, på nærmere 50 milliarder kroner.

Lett forvirrende kan det da være at landet fortsatt sliter stort med fattigdom og at Norge gjennom direktoratet for utviklingssamarbeid, Norad, siden 2012 har gitt India over en milliard kroner i norske skattepenger. Siden bistanden startet i 1960 har landet fått over 5.7 milliarder kroner i bistand. Det er ca. ti prosent av prisen for det russiske luftforsvarssytemet S-400 i et stort jafs.

Landet har over 73 millioner mennesker som lever i det som beskrives som «ekstrem fattigdom», det vil si på mindre enn 2 dollar om dagen.

De norske pengene har ifølge Norads egne nettsider gått til blant anne til å redusere antall dødsfall blant nyfødte barn og blant gravide og fødende kvinner. Et annet prosjekt som har fått penger er programmet Women’s Economic Programme, som ga kvinner innen lavkastegrupper og slumboere i byene yrkesopplæring.

Det spørs om det kanskje ikke bør bli en liten debatt rundt norske bistandsmidler til nasjoner som kan bruke opp 60 års bistand til fattige og utsatte grupper på et enkelt innkjøp til sine militære styrker.

Relatert:

Exit mobile version