Site icon Lykten

Facebook sensurerer og fjerner nyheter de ikke liker

Ifølge avsløringer gjort av det amerikanske nettstedet Gizmodo, så har Facebook ansatt en hel stab av medarbeidere som rutinemessig skal fjerne nyheter med konservativt innhold fra den innflytelsesrike topplisten over «populære innlegg».

Blant de nettsidene og kildene som jevnlig fjernes er den svært populære høyreorienterte nyhetssiden Drudge Report. Nyheter om politikere som Rand Paul og Mitt Romney har også blitt fjernet, samt nyheter laget av den høyreorienterte nyhetskanalen Fox News.

Også temaer som setter venstresiden i et dårlig lys har blitt fjernet, som da amerikanske skattemyndigheter ble avslørt i å spesielt gå etter høyreorienterte og kristne grupper, uten å ha belegg for dette i loven.

Det er journalisten Micahel Nunez som har snakket med flere Facebook-medarbeidere som har jobbet med å minske spredningen av ikke-venstreorienterte nyheter på det sosiale nettverket.

Facebook ble startet og eies av mangemilliardæren Mark Zuckerberg.

Les mer: Edward Snowden: Facebook brukes til å spionere på folk

NETT-GIGANT: Facebook sies å ha over 1.2 milliarder brukere verden over og er med det ett av verdens største selskaper. Mark Zuckerberg skryter av at selskapet er åpent og inkluderende for alle brukere, men informasjon som nylig har kommet ut viser at Zuckerberg har ansatt en hel avdeling med ansatte som skal sile ut nyheter de ikke liker. (Foto: Mark Zuckerberg/Facebook).

Nyheter som ble ansett å være høyreorienterte eller som på noen måte organisk ble spredt i større omfang og havnet på Facebook sine topplister ble fjernet.

På sin hjemmeside påstår Facebook at listen over populære temaer kun reflekterer antallet delinger og «likes» som et innlegg får. Men det er ikke sant, hevder flere Facebook-medarbeidere som Gizmodo har snakket med.

Nyhetssidens kilder har jobbet som «nyhetskurator» for Facebook, en jobb som blant annet har gått ut på å fjerne konservative nyhetsartikler fra listen over populære innlegg.

Les også: Twitter smugblokkerer politisk ukorrekte

Ifølge Gizmodo fikk medarbeidere også instruksjoner om å ta bort innlegg som handlet om Facebook, samt sette inn nyhetssaker som passet Facebook-ledelsens ønsker, selv om brukerne på det sosiale nettverket ikke har vist noen interesse for dem.

Med andre ord så opererer Facebook som en nyhetsredaksjon innen tradisjonelle medier, der utvalget styres av de ansattes personlige vinkling og det institusjonelle firmaets behov.

Å la mennesker manuelt gå gjennom hva en en algoritme produserer er ikke noe negativt i seg selv, men det står i sterk kontrast til firmaets påstand om at topplisten bare viser «temaer som har blitt populære på Facebook», skriver journalisten Michael Nunez, som har ansvaret for granskingen.

Ifølge en «nyhetskurator» som Gizmodo har snakket med så består majoriteten av de personene som har ansvaret for nyhetsutvalget på Facebook av unge mennesker med toppkarakterer fra USAs østkyst-universiteter. En bakgrunn som forbindes intimt med internasjonalistiske og venstreorienterte meninger.

Etter å ha sett nyhetsteamet plukke bort flere konservative nyhetskilder fra Facebooks toppliste ble «kuratoren» så bekymret at han bestemte seg for å føre en logg over hvilke nyheter som ble sensurert.

Ifølge Gizmodo så finnes det populære nyhetskilder som Drudge Report med i denne loggen, og spesifikke nyhetshendelser ble også plukket vekk. En slik hendelse er kritikken mot de amerikanske skattemyndighetenes revisor, Lois Lerner. Lerner ble anklaget for å spesielt gå etter konservative grupper med det målet å hjelpe Barack Obama, da han ofte fikk kritikk fra disse.

– Ifølge min oppfattelse, så har dette en hemmende effekt på konsvervative nyhetsaktører, sier den tidligere Facebook-medarbeideideren til Gizmodo.

Nettsiden har kontaktet Facebook for kommentar om avsløringene, uten å få svar.

Zuckerberg avslørt på mikrofon

Denne saken dukker opp et halvt år etter at den tyske kansleren Angela Merkel og Facebook-grunderen Mark Zuckerberg ble fanget på mikrofon idet Merkel skal ha spurt Zuckerberg om han jobbet med å overvåke og fjerne såkalte hatefulle eller rasistiske innlegg mot den tyske flyktningpolitikken på det sosiale nettverket. Zuckeberg svarte da, uten å vite at journalistene kunne høre det; «Ja».

Exit mobile version