Site icon Lykten

Folk flest kan for lite om hverdagsteknologi

Folk deler nudes med apper og tjenester som er non-e2ee (ikke end-to-end encryption). Mange deler sensitive personopplysninger, informasjon om kredittkort, medisinsk informasjon, passord og annet over Facebook Messenger og Twitter chat.

Planlegger noen å plante pot i blomsterpotter på loftet, så forteller de det gjerne til bekjente via de samme usikre tjenestene. Eller via ukryptert SMS/MMS.

Så kommer nudsene på avveie, kredittkortet blir tappet, e-posten blir hacket og politiet kommer og tar all poten.

Deretter lurer folk gjerne på hvordan dette kunne skje. Hvordan fikk verden tak i den informasjonen som ikke skulle på avveie?

Man kan jo lure.

Hvorfor sikkerhet?

Når vi forlater huset eller bilen vår så låser vi som regel dørene. Fordi vi ikke ønsker at uvedkommende skal få tak i tingene våre. Litt på samme måte er det å passe på informasjonen sin online også. Personlig informasjon er nemlig en ettertraktet salgsvare. Det er en valuta. Både for myndigheter, firmaer og kriminelle.

På kryptomarkedene selges passord og brukernavn til folks PayPal-kontoer, HBO, Netflix, Viaplay, kredittkort og annet for Bitcoin. Omtrent all denne informasjonen som selges er stjålet fra mennesker som ikke tenker på egen sikkerhet online.

I tillegg finnes det kjente eksempler på hvordan ignorante mennesker lar seg utpresse av kyniske kriminelle, på bakgrunn av sensitiv informasjon som har kommet på avveie. Ikke en morsom situasjon å være oppi.

Folk flest er ignorante brødhoder

Mennesker jeg snakker med i hverdagen bruker som regel ikke ting som VPN når de skal benytte nettbanktjenester. Nær sagt aldri møter jeg noen som bruker tjenester som Signal for å kryptere og sikre personlig kommunikasjon med venner og kjente. Ikke krypterer de e-poster heller. Selv om e-posttjenester som Gmail, Hotmail og Yahoo er som postkort; noe som alle mellomledd kan lese åpent, så lenge informasjonen som oversendes ikke er sikret med ting som kryptering og signatur.

Trolig er det slik at folk flest ikke bryr seg om å sikre egen kommunikasjon, fordi de mener at de ikke har noe å skjule. At det liksom ikke har noe å si om tvilsomme myndigheter og betenkelige firmaer snuser i og selger folks private informasjon. Noe som den seneste kontroversen rundt Facebook og Cambridge Analytica avslørte. Folk orker ikke å tenke på det. Slike problemer rammer jo bare alle andre. Ikke sant?

Tror at vi kan mer enn vi gjør

Folk flest er likevel på én måte nærmest som eksperter å regne når det gjelder å bruke hverdagsteknologi som smarttelefoner og lignende. Applikasjoner som Facebook, Twitter, Instagram, og Snapchat er viktig for svært mange. Det samme gjelder applikasjoner for nettbank, BankID, kamera og deling av bilder. Folk kan også å bruke de mest kjente e-posttjenestene som Gmail, Hotmail og Yahoo.

Folk kan å bruke det. Men de forstår gjerne ikke hva det innebærer å gjøre det. For på en annen måte er folk flest nemlig helt ubrukelige når det gjelder å passe på egen informasjon, samt hva de deler med disse mye brukte tjenestene og applikasjonene.

Felles for alle disse vanlig brukte tjenestene er at de er svært usikre. Informasjon kan lett komme på avveie. Bakmenn og firmaer som står for tjenestene kan med letthet se hva folk skriver til hverandre. Se bildene folk deler med hverandre. Samt veldig mye mer.

Trolig er det slik at vår trygghet på hvordan disse applikasjonene og tjenestene fungerer på utsiden, på brukernivå, blender oss for vår uvitenhet over hvordan ting fungerer bak kulissene.

Det er nemlig ikke slik at magiske små alver kommer og henter nudsene fra mobilen vår, og på like magisk vis leverer dem trygt og sikkert til tiltenkt mottaker. Til og med de helt enkle tjenestene som folk flest bruker i hverdagen er kompliserte og krever mange mellomledd. Mange mellomledd som man må stole fullt og helt på. Alltid.

Bruk hodet, for faen

Skal du bruke nettbanktjenester, så benytt VPN. Skal du dele nudes eller skryte av potplantasjen din til noen, bruk en kryptert meldingstjeneste som Signal. Skal du sikre deg mot telefonavlytting og falske basestasjoner, så bruk noe til å krypterte samtalene før de går ut over eteren. Det er ikke vanskelig. Selv om de færreste trolig tenker på slike ting i hverdagen, så er det viktig. Innmari viktig.

Signal for eksempel er en tjeneste som tilbyr full kryptering av meldinger, telefonsamtaler og videosamtaler. Tjenesten fungerer slik at alt krypteres allerede før det forlater telefonen, nettbrettet eller datamaskinen. Ikke engang de som har utviklet Signal kan finne ut hva som blir skrevet eller sagt. Tjenesten brukes av journalister, businessfolk og yrkesmilitære verden over.

For å lese mer eller prøve ut Signal kan du besøke nettsiden deres med å følge denne linken.

E-post kan også gjøres langt sikrere enn hva det er i dag. Ønsker du ikke å stole på løsninger som ProtonMail, kan du med letthet krypterte den vanlige Gmail, Hotmail eller Yahoo-baserte e-posttjenesten du bruker. For å gjøre dette er GPG/PGP en god start.

For å lære mer om GPGtools eller prøve ut GPG kan du finne alt du trenger på deres nettsider med å følge denne linken.

Sikring av egen informasjon online har blitt lett. Veldig lett. Så lett at det ikke lenger finnes noen god unnskyldning for å la være. Det er nemlig lov å bruke hodet. Synd at folk flest er så inn i gamperæva klønete når det kommer til slike ting. Blir én person rammet av informasjonstyveri, så rammer det automatisk også de folkene vedkommende har vært i kontakt med.

Exit mobile version