Site icon Lykten

Mozilla Thunderbird er fortsatt best på e-post

Jeg er blant de idiotene som foretrekker e-post når det er noe jeg ønsker å kommunisere. Trenger jeg å spørre Biltilsynet om noe, så sender jeg e-post. Må jeg ha bildeler, kommunisere med banken, spørre kundeservice hos mobilleverandøren om noe, få vite noe fra universitetet eller dele filer – så er e-post den løsningen jeg alltid vil foretrekke. Selv dersom jeg ønsker å kommunisere sikkert med noen, så bruker jeg e-post med kryptering. Til tross for at e-post er en grunnleggende usikker plattform for kommunikasjon. Hver eneste dag sender jeg og mottar et titalls e-poster. Da kommer spam og reklame utenom.

Webmail er noe jeg aldri har likt. Mest fordi det er tungvint. Selv om nettleseren har SSL og alt det der. Derfor sverger jeg til klienter for e-post. I løpet av årene som jeg har brukt e-post, har jeg fått prøvd ut en hel god del programvare som jeg både har likt og mislikt. Men jeg faller alltid tilbake til én klient, nemlig Mozilla Thunderbird.

Thunderbird har ikke det fancy utseendet som mange moderne klienter har. Selv Apple Mail ser langt bedre ut, og er til dels enklere å forholde seg til. Men funksjonaliteten trumfer utseendet, slik det gjerne er med det aller meste. Thunderbird tilbyr blant annet plugins for PGP, ulike temaer og ikke minst muligheten til å chatte. I tillegg er Thunderbird open source, slik at man kan se i koden hva programmet gjør og ikke. Noe som for eksempel er nyttig dersom man ønsker å forsikre seg om at behandlingen av beskjedene foregår på en forsvarlig måte. For eksempel at programmet ikke gir innsyn i e-postene dine til tredjepart.

Med Enigmail og OpenPGP tar Thunderbird privatlivet til brukerne på alvor. Håndteringen av nøkler er enkel og smertefri, og både kryptering og signering av e-poster er veldig lett. Bare på grunn av disse funksjonene anser jeg Thunderbird for å være best på e-post. Selv om det finnes andre alternativer. Eksempelvis kan man gjerne bruke GPG Suite med Apple Mail. Men det koster penger, for den samme funksjonaliteten som man får gratis med Thunderbird. Noe som fremstår som unødvendig når man vet at det som foregår under panseret er nøyaktig det samme.

Er det noe jeg ikke liker med Thunderbird, så er det at programmet til en viss grad har en gammeldags og til dels komplisert GUI. Men dette er ikke noe man legger merke til, når man først har blitt vant med programmet. Er det noe annet jeg ikke liker med Thunderbird, så er det at utviklerne ikke har noen planer om å lansere apps til smarttelefon. Noe som på alle måter er veldig synd.

Exit mobile version