Site icon Lykten

Nyttårsforsett: Kom deg av Facebook, Twitter og Snapchat!

De fleste av oss har et aktivt liv på internett. Kjenner du noen som ikke har Facebook og/eller Twitter-profil? Har du venner som sender deg meldinger på Snapchat eller Whatsapp flere ganger i uka? Kanskje hver dag?

Hundre tusenvis av nordmenn logger seg på sosiale nettverk hver dag. Det oppdateres på profiler og kommenteres. Folk legger ut bilder av barna sine på ferier, eller den nye leiligheten man har kjøpt. Kanskje noen har laget en flott middag og vil dele den.

Tilbake sitter en god del venner og har dårlig samvittighet. Hvorfor dro ikke vi på ferie til Thailand i jula? Hvorfor hadde ikke vi råd til å kjøpe hest til datteren vår? Trente min gamle klassevenninne virkelig hver dag i juleferien?

En studie fra USA viser at mennesker som er på sosiale medier – og noen er på så mange som syv til ti ulike medier – har en betydelig større risiko for å utvikle depresjon eller angst.

Mennesker som til stadighet sjekker statusen sin, sine venners status eller bare må få reaksjoner for noe man har lagt ut, risikerer å føle seg mislykket.

– Det er biologi-basert. Hver gang man logger seg inn på sin konto på et sosialt medium og ser at noen har gitt deg en tommel opp eller positiv reaksjon, så utløser det en liten dose med dopamin.. når enkelte personer ikke får nok «likes» eller positive tilbakemeldinger så føler de frustrasjon.

En bruker som hadde fått nok var Jason Zook. Han våknet hver morgen og startet dagen med å logge seg inn på Twitter, Instagram, Vine, Facebook og bloggen sin.

MAN KAN DRUKNE PÅ SOSIALE MEDIER: Det finnes dusinvis av apper og medier som tilbyr et helt liv på nettet. Det er viktig å vite hvor grensen går og finne en balanse mellom livet på nettet og livet blant familie og venner.

Det fikk til slutt konsekvenser for den 33-årige entrepenørens mentale helse. Han var stresset, distrahert og følte at han aldri kunne oppnå de forventningene han selv la opp til i sin digitale verden.

– Du starter dagen med å se på deg selv gjennom andres øyne, forteller Zook. Du føler at du henger etter og at andres meninger og oppfatning blir presset på deg før du får tid til å finne ut hva du selv mener.

Zook tok en tøff avgjørelse. Han koblet seg ut fra alle sosiale medier i en hel måned. Han kaller det en avvenning som om å være avhengig av narkotika eller alkohol.

– Etter 30 dager følte jeg det som om alt klarnet, som om en tåke hadde blitt borte. Jeg fikk tilbake tankene mine.

Han anbefaler nå mennesker å kun ha tre ulike plattformer som man bruker daglig.

Vi på Frieord synes selv det kan bli for mye.

Nå i julen – og ellers i året – så er menneskelig interaksjon, det å lese bøker, få seg en hobby eller mosjonere, aktiviteter som alle overgår livet på nettet.

Vi vet at det er veldig vanskelig å ikke følge med på hva familie og venner gjør gjennom Facebook. Men tro oss når vi sier at man egentlig ikke har behov for å logge seg på sosiale nettverk flere ganger hver dag. En person du ikke aktivt snakker med eller møter i hverdagen er ikke en person man trenger å vite alt om gjennom internett.

Kanskje du oppdager at du har gått glipp av det virkelig livet der ute. Et liv som er mye mer spennende og givende enn det du hadde på nett. Julen er en god til til å begynne et større liv utenfor sosiale nettsider.

Exit mobile version