Site icon Lykten

PST vil nekte Huawei å bygge ut 5G-nett i Norge. Begrunner det med fare for kinesisk spionasje

Samtidig nevner ikke PST et ord om amerikanske aktører som Apple og NSA. Eller hvordan telekomprodukter fra Samsung, Apple, HTC og Nokia produseres i Kina.

Inkonsekvensen er til å ta og føle på.

NTB/Dagbladet skriver følgende på tirsdag:

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at selskaper fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, bør begrenses fra å jobbe med ekomnett, skriver E24.

– Vi er bekymret for at det kan føre til at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur, sier informasjonsdirektør Martin Bernsen i PST til E24.

Flere land, deriblant USA, New Zealand og Australia, har bannlyst Huawei fra sine mobilnett, i frykt for at det kinesiske selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og kinesiske etterretningsorganer.

Med andre ord ser det ikke ut til at Norske forbrukere får nyte Huaweis 5G-nett med det aller første. Du vet, på grunn av politikk og alt det der.

Made in China

Problemet med denne saken er at betydelige mengder telekomutstyr og datautstyr som selges i Norge uansett er produsert i nettopp Kina.

Blant annet er mobilmaster, routere og annet som Telenor, Telia og ICE bruker produsert i Kina.

NTB/Dagbladet publiserer følgende tilsvar fra Huawei:

– Vi er bekymret for det vi mener er grunnløse og udokumenterte påstander, og vi etterspør stadig at bevis fremsettes. Vi har levert utstyr til det norske telenettet i mange år, og har alltid hatt et godt samarbeid. Vi ønsker å være transparente og åpne om alt vi gjør, sier sikkerhetssjef Tore Orderløkken i Huawei Norge til E24.

Enkelt forklart kan det hele virke som et rent politisk motivert stunt fra PST.

Hvilket merke som står på de ulike telekomproduktene spiller vel liten rolle, når mikrochiper og kretskort er produsert i stort sett de samme kinesiske fabrikkene som også monterer Huawei sine produkter.

Vi får bare krysse fingrene for at ingen tipser PST om at deres eget datautstyr og sambandsutstyr trolig er produsert i Kina.

Saken vitner om hvordan internasjonal storpolitikk, fiendebilder og manglende dialog mellom verdens stormakter ender i stadig mistenksomhet og nærmest paranoia for hverandre.

Noe som kun rammer oss vanlige folk som ser frem til å fråtse i ny teknologi.

Hadde det vært slik at en fremmed stat snek inn spionfunksjoner i teknologiprodukter som ble solgt til Norge, så ville det trolig vært en smal sak å avdekke dette. Tross alt skal jo sånne produkter godkjennes av norske myndigheter før det når markedet.

Exit mobile version