Site icon Lykten

Over 12.000 ettersøkte innvandrere i Sverige

Nå vet ikke de svenske myndighetene hvor de befinner seg. I følge Svenska Dagbladet er det uklart hvor mange av dem som oppholder seg i Sverige.

«Men det er sikkert flere tusen», sier Patrik Engstrom, som er sjef for grensepolitiseksjonen ved «Nasjonal operativ avdeling» i det svenske politiet. «Alt tyder på at gruppen vil øke og at den vil øke betydelig,» legger han til.

De identitetsløse ulovlig innvandrerne som oppholder seg i Sverige forsørger seg ifølge Engstrom gjennom svart arbeid i typiske lavtlønnsjobber, eller har blitt trukket inn i kriminalitet. Det er også vanlig at de er tvunget til å bo både veldig dyrt og i overfylte leiligheter. «Det har oppstått en hotell-lignende industri der mange må betale dyrt for å bo», sier Engström.

Samtidig som problemet med identitetsløse flyktninger som oppholder seg ulovlig i Sverige er voksende og forventes å bli enda større de nærmeste årene, sier Patrik Engstrom til Sveriges Dagblad at politiet har stadig mindre ressurser til å følge opp arbeidet med å finne de ulovlige innvandrerne. Antall utlendingskontroller er redusert jevnt i årene etter 2012.

«Det er svært alvorlig med bakgrunn i at problemet med skyggesamfunnet er større enn noensinne,» sier den innvandringspolitiske talsmannen for Moderatene, Johan Forsell, til den svenske avisen. Den svenske innenriksministeren, Anders Ygeman, innrømmer at kontrollene er blitt færre, men hevder at de er blitt mer effektive.

Ifølge Svenska Dagbladet opplever politiet et voksende parallellsamfunn. Selv i mindre byer er det stadig flere ulovlige innvandrere som jobber svart med lave lønninger. Politiet har navnelister på over 12.000 ulovlige innvandrere, men hvor mange ulovlige innvandrere som finnes i Sverige finnes det ingen oversikt over. Ikke bare fordi noen av de ettersøkte kan ha forlatt landet, og i stedet er blitt et problem for myndighetene lengre sør i Europa, eksempelvis i Tyskland, men også fordi en ulovlig innvandrer som ikke blir oppdaget etter fire år blir tatt ut av listene over ettersøkte.

Exit mobile version