Site icon Lykten

600.000 syd-brasilianere vil bryte ut og danne en ny stat

Mens nordlige Brasil har en stor overvekt av innbyggere med afrikansk opprinnelse er de sydligste statene hovedsakelig av europeisk opprinnelse, skriver Washington Post.

De største byene i de tre sørligste statene i Brasil, Parana, Santa Catarina og Rio Grande do Sul, gjennomførte 1. oktober et valg om statene skal bryte ut av den brasilianske forbundsrepublikken og danne sin egen stat.

Totalt 617.000 stemmeberettigede gikk til urnene og hele 96 prosent stemte for løsrivelse.

De tre sydlige statene har til sammen 29 millioner innbyggere. Totalt bor det i overkant av 200 millioner innbyggere i hele Brasil.

Løsrivelse

Det har lenge ulmet i det sydlige Brasil. Innbyggerne mener de betaler alt for mye i skatt og at de sentrale myndighetene gir alt for lite tilbake igjen. Omfattende korrupsjon i det brasilianske regjeringsapparatet har ytterligere skapt større avstand til det sydlige Brasil.

Det var ikke et lovlig valg, men separatistene hadde satt opp valgurner i flere byer i forbindelse med ordførervalgene.

Budskapet var uansett krystallklart.

– Vi i sør har alle forutsetninger for å klare oss selv og skape rikdom. I dag betaler vi et fjell i skatt og goder som blir eksportert og vi får ikke noe tilbake, sier forretningsmannen José Gonçalves.

Det er bevegelsen «Sørstatene er mitt land» som gjennomførte avstemningen og som nå presser ytterligere på for løsrivelse.

Exit mobile version