Site icon Lykten

Asylaktivister pumpet ut oppholdstillatelser før lovendring

Det var i begynnelsen av april at den svenske regjeringen presenterte strengere regler for å få oppholdstillatelse i en periode på tre år framover.

De nye reglene trådde i kraft den 20. juli. Fra mai til juni steg antall behandlede saker med 20 prosent og i juli måned økte andelen innvilgelser fra 50 til 71 prosent.

I statistikk som Svenska Dagbladet fikk tilgang på, viser det klart og tydelig at toppen ble nådd like før de nye lovene tredde i kraft. Dagen før nådde andelen innvilgede oppholdstillatelser 87 prosent. Den 20. juli sank antallet behandlede saker og kun 54 prosent av asylsøkerne fikk innvilget oppholdstillatelse.

– Jeg tror saksbehandlere, bevisste på konsekvensene av de kommende regelendringene, forsøkte å innvilge så mange permanente oppholdstillatelser som mulig, sier Velibor Ljepoja, som er virksomhetsekspert i asylspørsmål på Migrationsverket til SvD.

– Jeg har selv hørt fra saksbehandlere hvordan man på visse avdelinger satt mitt i juli og pumpet ut hundrevis av oppholdstillatelser innen den nye loven skulle tre i kraft, sier en anonym kilde til SvD. Da jeg spurte hvorfor de gjorde det så fikk jeg til svar at de fleste saksbehandlere og beslutningstagere ikke likte den nye loven.

Exit mobile version