Site icon Lykten

Kom som asylsøker – fikk villa i Stockholm verdt 11.5 millioner kroner

Familien Al-Nawiri kom til Sverige i slutten av 1990-tallet. Først kom faren i familien som søkte asyl. I august 1998 fikk mannen permanent oppholdstillatelse av svenske myndigheter. Den svenske nettsiden Samnytt.se har fått innsyn i papirene og der kan man lese følgende:

 – De politiske grunnene som du har informert om er ikke tilstrekkelige for at du skal kunne klassifiseres som flyktning ifølge Genéve-konvensjonen av 1951.

Men til tross for mangelen på flyktningstatus fikk Ali allikevel bli i Sverige – fordi han var irakisk statsborger som hadde bodd og jobbet i Libya og en eventuell utvisning var umulig å gjennomføre. Tre måneder etter kom resten av Alis familie til Sverige.

Har ikke jobbet på ni år

Allerede i november 1999 flyttet familien inn i det staselige huset på Järneksvägen i Nacka, en forstad til Stockholm. En klassisk 1920-tallsvilla på to etasjer og kjeller. Med høy beliggenhet og utsikt mot hustak og Stockholm sentrum. Boligarealet oppgis å være 105 kvadratmeter med fire rom og kjøkken. Ifølge nettsiden Boolis, som gir priser basert på lignende hus solgt i det samme området, har eiendommen en dagsaktuell verdi på 11.5 millioner kroner. Hva mer kan man ønske seg for å starte et nytt liv i sitt nye land?

VERDIVURDERING FRA NETTSIDEN BOOLI.SE.

I debatten om integrasjon av asylinnvandrere i Sverige brukes ofte argumenter på dårlig integrering og jobbmulighet at migranter regelmessig havner i avsidesliggende kommuner uten større sjanser for å få jobb. I dette tilfellet lå hele Stockholms arbeidsmarket bare ti minutters bilvei unna.

Men til tross for dette viser Samhälssnytts gransking at ingen i familien arbeidet i noen større grad frem til år 2008, altså under de første ni årene i Sverige. I år 2007 registrerer Ali et firma som skal jobbe i taxinæringen. Ifølge inntektsopplysninger fra Skatteverket gikk inntekten fra firmaet opp og ned mellom 2008 og 2016 – fra så lite som 94.200 kroner i 2008 til 228.500 kroner i 2010.

Husholdningens inntekt har allikevel aldri vært over grensen for å miste retten til bostøtte og sosialhjelp under alle disse årene – noe som innebærer at familien, som i dag består av tre voksne, hele tiden har hatt rett til sosialhjelp for å oppnå minstekravet for inntekt.

«Vi trives veldig bra i huset»

Da Samhällsnytts journalist besøker adressen for å snakke med beboerne, var tomten søplet ned med gamle rustne bildeler, utslitte dekk og annet avfall. To parabolantenner som gir tilgang til nyheter fra hjemlandet pryder husfasaden. Det viser seg at nyheter på arabisk er en nødvendighet for familieoverhodet Ali, som med sine 20 år Sverige kun har en grunnleggende forståelse av det svenske språket.

Ali forteller til journalisten at de trives veldig bra i huset. Han henviser til sønnen sin for ytterligere spørsmål. Sønnen forteller at bare faren bor i huset nå. Moren skal være hjemme i Irak på besøk, mens sønnen selv bor et annet sted i Stockholm. Ali skal imidlertid ha gitt kommunen en liste over reparasjoner og nødvendige tiltak som behøves gjøres med huset. Det dreier seg om maling og behandling av yttervegger.

Kommunen er slitsomme og spør hele tiden når familien skal flytte ut. De kan ikke bare kaste dem ut, sier sønnen.

(Foto: Samnytt.se).

Og det stemmer. For familien har borett i huset. Kommunen har tilogmed bekostet en omfattende installering av varmepumpe for å minske familiens strømregninger – til en pris av 220.000 kroner. Ifølge Nacka kommune betaler familien kun 6.462 kroner i måneden i leie for å bo der.

Da Samhällsnytt ringer sjefen på Omsorgsenheten i kommunen, Elisabeth Axelsson, vil hun imidlertid ikke svare på følgende spørsmål:

Hvor rimelig er det at en familie på tre personer som i praksis er arbeidsløse i over 20 år, får borett til en villa verdt mange millioner?

Men det er ikke bare Ali og familien som sitter med slike eiendommer i Nacka kommune. Ifølge dokumenter Samnytt.se har fått innsyn i, skal det være ytterligere 30 villaer registrerte for «sosiale tiltak». I 16 av disse bor leietakere som har såkalt «borett» til husene. Dette betyr i praksis at de kan bo der til all tid.

Journalist Egor Putilov påpeker at menneskesmuglere markedsfører sine tjenester for potensielle migranter i Midtøsten med historier om at Sverige er et land som gir hus gratis til alle de familiene som kommer fra araberstatene. Det virker iallefall å være tilfellet med familien Al-Nawiri og flere med dem i Nacka kommune.

Frieord skrev nylig om Nacka kommune og hvordan man kjøpte inn hele tre ulike eiendommer til en arabisk mann med tre koner og 16 barn. Pris? 14 millioner kroner.

Exit mobile version