Site icon Lykten

Asylsøkere bak dobbeldrap i Sverige – nå skal politiet beskytte asylmottaket

Det var en 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn som ble ofre for mandagens knivmord på Ikea i Västerås.

Ingen av de omkomne skal ha hatt bostedsadresse i nærområdet, men kom fra en annen del av landet.

Det skal ikke ha vært noen kobling mellom asylsøkerne og de drepte. En av de to asylsøkerne som er arrestert for dobbeltdrapet skal kun ha vært i Sverige i en måned.

Ifølge politiet skal en eller flere kniver fra Ikeas kjøkkenavdeling ha blitt brukt som mordvåpen.

Svensk politi vet ennå ikke hva som gjorde at de to asylsøkerne drepte den 55 år gamle moren og hennes sønn foran skrekkslagne vitner midt på lyse dagen.

GIKK AMOK MED KJØKKENKNIVER PÅ IKEA: To asylsøkere fra Eritrea skal uten foranledning ha knivdrept en 55 år gammel kvinne og hennes sønn på en Ikea-butikk igår. (Foto: privat).

Les også: Afrikaner knivstakk kvinne i ansiktet i Oslo sentrum

«Redd for mørke krefter»

Politiets administrasjonssjef, Per Ågren, sa under en pressekonferanse at det er viktig at politiet og samfunnet forøvrig «skaper sikkerhetsskapende tiltak» på bakgrunn av gjerningsmennenes etniske opprinnelse.

– Det er mange gode krefter som må jobbe sammen, og selvfølgelig er Ikea og Eriklund kjøpesenter involvert i dette arbeidet, sier han i følge Fria Tider.

Da han etter pressekonferansen snakket med avisen Expressen advarte han «mot mørke krefter».

– En hendelse som dette kan brukes av mørke krefter i samfunnet.

Under politiets pressekonferanse ved tolvtiden i dag, kom det fram at begge de som er arrestert for gårsdagens dobbeltdrap er innvandrere fra Eritrea og har vært bosatt på et asylmottak i Arboga. Politiet understreket at de ikke har funnet noe politisk motiv for knivdrapene.

REDDE FOR FOLKS VREDE: Politiet i Sverige har gått ut og sagt at dobbeltdrapet kan misbrukes av «mørke krefter» i samfunnet og har i den forbindelse satt opp ekstra beskyttelse for asylsøkere på et lokalt asylmottak. (Foto: skjermdump/Fria Tider).

SVT Nyheter har besøkt asylmottaket i Arboga der den mistenkte 23-åringen bodde sammen med sin 35 år gamle kamerat. Politiet skal blant annet ha søkt gjennom flere rom i bygget og høye gjerder er satt opp rundt i lokalet.

Vitner som pratet med SVT kunne fortelle at mottaket tidligere har vært rammet av voldsomheter, som slagsmål i kantina.

Svenske medier i panikk

Da nyheten om at dobbeltmorderne var hjemmehørende i Eritrea og at politiet hadde gått ut med denne informasjonen, var skrekkscenariet et faktum. Det svenske nyhetsbyrået TT måtte gå ut med en advarsel til avisene og mediene som ville dekke saken. De informerte om at hvis enkelte nyhetsredaksjoner ønsker å utelate knivmordernes etniske bakgrunn så må de manuelt ta ut denne informasjonen fra TT sin omtale av saken.

SELEKTIV DEKNING: Nyhetsbyrået TT forteller svenske dagsaviser at de manuelt må ta ut dobbeltmordernes etniske bakgrunn, hvis de ønsker å sensurere denne for sine lesere. (Foto: Twitter).

Les også: To grove knivstikkinger i Oslo – mørkhudet mann pågrepet i den ene saken

Åpnet i 2011

Ikea i Västerås åpnet 13. april, 2011, og slik ble de første gjestene møtt av de ansatte. Lite visste man om hva som skulle skje bare få år senere når to besøkende endte opp drept inne i butikken.

Ikea sier nå at de vil stoppe salget av kniver i sine butikker.

Asylrelaterte drap i Norge

DREPT AV ASYLSØKER: Margaret Molland Sanden (19) ble knivstukket til døde av en ulovlig asylsøker fra Sør-Sudan.

Norge har opplevd flere drap utført av asylsøker. Ifølge en artikkel skrevet i Nettavisen skal asylsøkere ha drept over 20 personer i Norge på en femårsperiode fra 2001 – 2006. Disse drapene skal ha fortsatt i årene som kom og vi kan fremvise noen av dem her:

2004 – En somalisk asylsøker gikk amok med kniv på en fullsatt trikk i Oslo sentrum i 2004. En 23 år gammel nordmann blir drept og 5 andre alvorlig skadet.

2006 – Stein Sjaastad, en lege på Centrumsklinikken i Oslo blir knivstukket 19 ganger inne på sitt kontor av en asylsøker fra Algerie.

2007 – 7 år gamle Cicilie Watnan Lian blir knivdrept av en asylsøker i sitt eget hjem. Asylsøkeren drepte også Anne Grete Vollum som var gravid med tvillinger.

2008 – Ann- Mari Solaas, en 32 år gammel tobarnsmor i Bodø, blir knivstukket flere ganger utenfor sitt hjem av en asylsøker fra Iran.

2013 – En asylsøker fra Sør-Sudan knivstikker bussjåføren og to passasjerer på Valdresekspressen. Alle tre omkommer.

Relatert:

– Ett år siden Margaret ble brutalt revet bort i Årdal

– 85-åring døde etter å ha blitt slått ned av afrikaner i Narvik

– UDI har satt inn vakter for å beskytte hestejenter mot asylsøkere

– Åpnet asylmottak – fikk voldtektsbølge

– Småjenter antastet av asylsøkere på badeland – faren ble kalt rasist når han sa ifra

– Asylsøkere angrep dommer under fotballturnering

– Afrikanere truet drosjesjåfør med pistol i Oslo

– Politiet etterlyser afrikaner etter voldsran i Skien

– Afrikaner dømt for drapsforsøk med knust flaske i Fredrikstad

– Afrikaner bak blotting og grov vold i Harstad

– Afrikanere dømt for grove ran i Hamar

– Afrikaner overfalt, drapstruet og voldtok kvinne i Voss

– Afrikanere knivstakk asiatisk mann på Tøyen

Exit mobile version