Site icon Lykten

AVSLØRT: Over 11.000 somaliere uten klar identitet fikk svensk statsborgerskap

(Foto: Pixabay).

Den svenske nettsiden Samnytt kan nå fortelle hvordan gruppen Gransking Sverige avslørte hvordan en somalisk statsborger fikk svensk statsborgerskap mens han satt i fengsel mistenkt for deltakelse i en grov gruppevoldtekt. Dette førte til at det ble umulig å legge til utvisning i tiltalen.

Gransking Sverige antok at saksbehandleren hadde gjort en feil når han innvilget statsborgerskap til mannen, ettersom utenlandske statsborgere som er mistenkte eller dømt for forbrytelser får en karantenetid for å søke statsborgerskap avhengig av forbrytelsens alvorlighet.

Men Samhällsnytts gransking viser allikevel at saksbehandleren har fulgt reglene i henhold til gjeldende lov – og siden 2010 har 40.000 ikke-vestlige statsborgere fått svensk statsborgerskap på samme måte.

Den generelle regelen er at utenlandske statsborgere som vil bli svenske statstborgere må kunne oppfylle et antall krav stipulert ved Lov om statsborgerskap som finnes på blant annet Migrationsverkets hjemmeside.

Disse kravene inkluderer blant annet at man skal kunne styrke sin identitet, at man har bodd i landet i minst 5 år, samt ha levd et lovlydig og ryddig liv. Dette kontrolleres ved å sjekke personens informasjon i politiets register, samt be om en uttalelse fra sikkerhetspolitiet, Säpo.

Det finnes allikevel en annen måte å få svensk statsborgerskap. Ved å si at man er et barn. Da går alle krav svært drastisk ned, inkludert krav om botid i Sverige, plettfri vandel, samt kravet om styrket identitet. Mellom 2010 og 2017 har nærmere 40.000 ikke-vestlige statsborgere fått svensk statsborgerskap på denne måten.

Av disse har 11.338 somaliere fått svensk statsborgerskap. I de fleste tilfellene dreier det seg om såkalt familiegjenforening eller barn av somaliere som har fått oppholdstillatelse i Sverige. Oftest gjennom asyl.

Dette betyr at en person fra Somalia kan ankomme den svenske ambassaden i Nairobi, Kenya, som behandler blant annet familiegjenforening. Da hjemlandet mangler både sentralstyre og ikke gir ut ID-papirer, så finnes det ingen måte for Migrationsverket og ambassaden å kontrollere om opplysningene personen oppgir er korrekte. Man må ta rett og slett ta personen på ordet om navn, alder og identitet. Det eneste som kan brukes er en DNA-test om det finnes konkrete slektninger i Sverige.

Men det stopper ikke der. Personen som har dukket opp i Nairobi, får i tillegg et provisorisk fremmedpass av svenske myndigheter, som kan benyttes som godkjent legitimasjon ved ankomst til Sverige. I det står opplysningene som personen selv oppga til svenske myndigheter i Kenya.

Når personen ankommer Sverige blir så disse opplysningene registrert hos de offentlige svenske skattemyndighetene og Migrationsverket starter sin prosess med behandling av asylsøknaden.

En person kan dermed ha skapt seg selv en helt ny identitet og opphold i Sverige for resten av livet, med tilgang til alle sosiale rettigheter og velferdsgoder. Alt basert på hva personen sa til saksbehandleren i Afrika.

 

Exit mobile version