Site icon Lykten

BANANREPUBLIKKEN SVERIGE: Siktede i nok en gjengvoldtektssak frikjent

Södertörns tingsrett meddelte i går ettermiddag at man har besluttet å frikjenne samtlige ikke-vestlige innvandrere som var siktet for den svært brutale mishandlingen og gjengvoldtekten av en enslig kvinne i forstaden Fittja, utenfor Stockholm i august i fjor.

Flesteparten av de involverte skal ha hatt arabisk og somalisk bagrunn.

Les saken: Tredje verden i Sverige – kvinne som ble gruppevoldtatt av 20 innvandrere ble nektet hjelp

Frifinnelsen har vært ventet etter at de siktede ble satt satt fri rett etter at den ukelange rettssaken var over.

Domstolen var enige om at bevisene mot de fem siktede ikke var gode nok. Man anser også at offerets historie ikke henger sammen og derfor ikke kan anses å være troverdig for en fellende dom. Visse opplysninger som kvinnen har gitt har ifølge domstolen ikke vist seg å stemme.

Les også: Sverige: Syrisk flyktning (19) voldtok 13 år gammel jente vaginalt og analt – fikk to måneder fengsel

Kritikk har også kommet fra domstolen mot etterforskningen av saken og omtales som «med store mangler». Blant annet har det blitt satt fokus på at saken under lang tid ble liggende hos politiet uten at noen etterforskning fant sted. I begynnelsen undersøkte også politiet feil gjerningssted.

For to av de tre siktede hadde politiet bedt om seks års fengsel for grov voldtekt. For tre av de medtiltalte var påstanden to års fengsel for medhjelp til grov voldtekt. Betydelig flere personer enn de som var siktet skal ha deltatt i den mistenkte gjengvoldtekten. Samtlige av dem inngå i et antisosialt gjengmiljø med ikke-vestlig bakgrunn i «utenforskapsområdet» Fittja, sør for Stockholm.

Les også: Sjokkstudie – 96% av overfallsvoldtekter i Sverige begås av innvandrere

Visse bevis for at seksuelle handlinger mellom de siktede og kvinnen har funnet sted eksisterer. Aktor har allikevel ikke ifølge domstolen klart å bevise at disse har foregått med tvang og uten samtykke. De siktede har innrømmet at de har hatt sex med kvinnen, men oppgitt at det skjedde frivillig og som betaling for narkotika. Det er uklart hvorfor mennene ikke i tillegg til voldtekten også var siktet for kjøp av sex og brudd på narkotikaloven.

Aktor i saken, Markus Hakkio, har ennå ikke tatt stilling til om de vil anke dommen.

Les også: Det nye Sverige: Kvinne nyoperert for livmorshalskreft ble mishandlet og voldtatt mens barna sov på naborommet

De siktedes forsvarere har forklart at de er fornøyde med frifinnelsen av sine klienter. Man vil sannsynligvis nå søke skadeerstatning på ca. 200.000 kroner per person for hver og en av de frifunnede mennene.

Kvinnens advokat, Elisabeth Massi Fritz, er derimot kritisk til domstolens beslutning. Hun kaller dommen «en skam for svensk rettsvesen» og oppgir at hun vil anke dommen.

Massi Fritz har tidligere sitert sin klient som blant annet har sagt at hun har kjent seg rettsløs og at hennes sjanser for å få rettferdighet undergraves av at hun er avhengig av narkotika og «ikke oppfører meg som det perfekte offeret som domstolen er vant med». Massi Frtiz har også før rettssaken sagt at hun betrakter saker av denne typen mer som et lotteri enn en rettsprosess.

Les også: Fem afghanere dømt for sadistisk voldtekt av ung gutt – slipper utvisning av humanitære hensyn

Flere frifinnelser

I oktober i fjor ble en rullestolbunden kvinne gjengvoldtatt i mange timer i en bolig for asylsøkere på Gotland. I den saken skal retten ha ment at kvinnen «ikke gjorde nok motstand», og at det derfor innenfor lovverket ikke gir grunnlag for fengsling.

I ettertid gikk alle fri.

Les også: Afghanske asylsøkere gruppevoldtok handikappet kvinne i flere timer – frikjent av retten fordi offeret ikke gjorde nok motstand

Les også: Etterforskningen etter gjengvoldtekten lagt ned

Exit mobile version