Site icon Lykten

Beviset: Her bomber Russland gigantisk kolonne som kjører olje fra IS til Tyrkia

Ifølge en talsmann for den russiske forsvarsmakten så befant det seg 12.000 lastebiler i kolonnen, som ble angrepet av Russland nære grensen mellom Tyrkia, Syria og Irak.

På flyfotoer som Russland har løslatt kan man tydelig se hvordan kolonnen går fra det IS-okkuperte Syria, gjennom en grensekontroll mot NATO-landet Tyrkia og deretter videre til en omlastingsplass inne på tyrkisk territorium.

Mot omlastingsplassen synes en kø av lastebiler som kommer fra grensen mot Syria, men også en kø av lastebiler fra den tyrkiske siden som reiser for å hente oljen og bringer den videre til det tyrkiske oljeraffineriet i Batman.

Les også: Tyrkiske fans ropte «Allahu Akhbar» under minutts stillet for terrorofrene i Paris

Smugler olje og terrorister

Ifølge Russland så bruker IS ruten mot Tyrkia for å smugle olje og for å sende asylsøkere videre til Vest-Europa for å planere og begå terrorangrep. Man beskylder Tyrkia for å holde grensen åpen og for å kjøpe olje av den  fryktede terrorgruppen. Anklagen bekreftes i videobildene, der den tyrkiske grensestasjonen Zakho synes å stå åpen mot IS-kontrollerte områder.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har på sin side dementert at landet slipper inn oljetransporter fra IS og lovet tidligere i vinter ifølge CNN at han skulle avgå om de russiske anklagene viste seg å stemme.

Når Tyrkia skjøt ned et russisk fly over syrisk luftrom i slutten av november, så hevdet Russland at tyrkerne skjøt ned flyet for å beskytte oljehandelen med IS. Erdogan kom da med løftet om å avgå og oppfordret samtidig Russlands president Vladimir Putin om å avgå om det viste seg at hans påstander om oljetransporter var falske.

Den siste uken har 17 oljekonvoier blitt ødelagt av Russland på vei mellom Syria og Tyrkia, hevder den russiske forsvarsmakten ifølge Daily Express, som er en av få vestlig aviser som har publisert videofilmene på oljetransportene.

Les også: Migrasjon som våpen – fremprovoserte strømmer av flyktninger

12.000 tankbiler og lastebiler

Under en pressekonferanse understreket generalløytnant Sergej Rudskoy det store antallet kjøretøyer som ifølge flyfotoene og andre russiske etterretningsopplysninger inngikk i oljetransporten til Tyrkia. Samme handel pågår mellom IS-okkuperte områder i Irak og Tyrkia, ifølge Russland.

– Disse flyfotoene ble tatt i nærheten av Zakho (en by i det irakiske kurdistan) og det befant seg da 11.775 tankbiler og lastebiler på begge sidene av den tyrkisk-irakiske grensen.

Rudskoy understreket at grensestasjonen Zakho, som er den grensestasjonen som slipper gjennom IS-karavanene i videofilmene, samler trafikk fra både Irak og Syria som skal videre nordover mot Tyrkia.

Han understreker samtidig at Russland har trappet opp krigen mot den IS-tyrkiske oljehandelen og at antallet kjøretøy som transporterer olje fra IS-kontrollerte områder blir færre og færre, som følge av de russiske bomberaidene.

– Satellitt-data viser at antallet tankbiler som beveger seg nordover mot oljeraffineriet i (den tyrkiske) byen Batman er betraktelig lavere enn før.

Les også: Tyrkia presser EU – kan bli åpne grenser helt til Norge

Finner andre ruter

Alle oljetransporter kan Russland imidlertid ikke hindre. IS kan transportere olje til Tyrkia fra sine oljekilder i nordre Irak. Enn så lenge har Russland ingen tillatelse fra den irakiske regjeringen å handle mot terrorister på bakken.

Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter på Twitter at IS-konvoiene nå begynner å velge andre veier for å slippe angrep fra luften.

IS – også kjent som Daesh – skal ha tjent milliarder av kroner fra oljeindustrien gjennom å få kontroll over oljefeltene i Syria, Irak og Libya og selge oljen til Vesten.

Exit mobile version