Site icon Lykten

Blir registrert som rasister fra 3-årsalderen

Det som for de fleste kan høres ut som en absurd science fiction-fortelling er virkeligheten i det «nye Storbritannia».

Førskolelærere og skolelærere er nemlig forpliktet til å overvåke og rapportere holdningene til barn ned i 3-årsalderen.

RASIST? Haley White med sønnen Elliot som gjorde feilen å spørre en svart gutt om han var fra Afrika.

Haley White ble innkalt til et møte på skolen angående hennes syv år gamle sønn. Hun var forberedt på at det skulle være et kjapt møte om oppførselen hans på skolen.

Men hun fikk beskjed om at Elliot hadde vært involvert i en «hendelse» med en annen elev på skolen. Hendelsen var så alvorlig at hun måtte skrive under på et offentlig dokument hvor hun skulle innrømme at sønnen hennes var en rasist. Haley nektet å tro det hun hørte.

«Når jeg ankom skolen og spurte Elliot hva som hadde skjedd, ble han svært opprørt,» sa Haley, som er en 32 år gammel helsearbeider. – Han fortsatte å si: «Jeg stilte bare et spørsmål. Jeg mente ikke å være slem».’

Det viste seg at han hadde spurt en fire år gammel gutt om han var «brun fordi han var fra Afrika». Når fire-åringen kom hjem hadde han fortalt moren sin om kommentaren. Hun hadde da informert skolen, i håp om at de skulle ta en liten prat med Elliot.

Istedenfor å ta en liten prat med gutten iverksatte de skolens antirasist-program med full styrke.

I et møte Haley hadde med læreren og viserektoren på skolen viste de til skolens nulltoleranse når det kommer til rasisme.

«Jeg ble fortalt at jeg måtte signere en slags bekreftelse på at sønnen min hadde kommet med en rasistisk kommentar. Jeg nektet å skrive under og fortalte læreren at jeg på ingen måte var enig i at kommentaren var rasistisk. Sønnen min er nysgjerrig. Han liker alltid å stille spørsmål, med det gjør han ikke til rasist,» sier moren.

Reagerer

Arbeiderparti-politikeren Karl Turner reagerer sterkt på hendelsen: «Det ser ut som at saken har blitt dratt helt ut av proporsjoner, og at sunn fornuft har forsvunnet rett ut vinduet».

Det er ingen tvil om at de fleste fornuftige mennesker ville trekke den samme konklusjonen.

Virkeligheten er derimot at over hele landet så blir tusenvis av barn helt ned i 3-årsalderen stemplet som rasister, homofobe eller fordomsfulle hvert eneste år. Alt som skal til er en liten uoverensstemmelse eller kommentar.

Svært få slike saker blir noen gang diskutert, fordi i motsetning til Elliots mor – som modig sto opp mot den behandlingen hun fikk – så er de fleste foreldre så sjokkerte over de grove beskyldningene mot deres egne barn, at de ikke våger å gå offentlig ut med det.

RIKTIGE HOLDNINGER. Storbritannia satser hardt på at elever skal ha korrekte meninger. De som avviker fra dette blir registrert og straffet. (Illustrasjonsfoto).

Lesbisk sex

En nærmest besettelse på likhet og mangfold ser også ut til å ligge bak en annen sak fra denne uken. Noen utdanningsinspektører spurte en gruppe ti år gamle elever ved en kristen skole om de visste hva lesbiske «gjorde». De skal også ha spurt elevene om transseksualitet og om noen av deres venner følte at de var «fanget i feil kropp».

Merket for livet

Eksperter begynner nå å bekymre seg for utviklingen innenfor skoleverket i Storbritannia.

En liten kommentar kan være nok til at barn ned i 3-årsalderen blir stemplet som rasister eller fordomsfulle.

Skjemaene som overivrige lærere fyller ut, følger elevene videre til neste skole og gjør at et stempel som fordomsfull kan følge dem gjennom hele skolegangen.

Hva som oppfattes som fordomsfullt og rasistisk utvider seg også stadig.

Enkelte skoledistrikter oppfordrer lærerne til å rapportere oppførsel som oppfattes som støtende når det gjelder, kjønnsidentitet, utseende og til og med forholdene hjemme.

Flere eksperter sier at barn ofte ikke skjønner rekkevidden av hva de sier. De påstår videre at et slikt system kan skape en fryktkultur som gjør at barn blir usikre på hva de kan si og hvordan de kan oppføre seg.

Disse programmene som brukes for å overvåke og sanksjonere barn er en del av såkalte «mobbe-program» som skolene er forpliktet til å følge. Derimot så settes programmene ofte foran barnas interesser.

Det forekommer også eksempler der barn ned i tre-fire årsalderen må gå til rådgivning fordi de har kommet med en feil kommentar.

FRYKTKULTUR. Eksperter advarer nå mot at barn kan bli usikre i et system med stadig mer overvåking.

Arbeiderparti-politikk

Systemet for å overvåke og rapportere barn ned i 3-årsalderen tredde i kraft under den forrige Arbeiderparti-regjeringen i Storbritannia.

Skoler i England og Wales leverer inn cirka 30.000 rapporter om rasistiske og fordomsfulle barn årlig.

Den konservative regjeringen i Storbritannia har nå gått ut med at skoler ikke lenger trenger å følge et like rigid system.

Dette har derimot ikke sett ut til å hjelpe, da de fleste skoler fortsetter å følge det gamle Arbeiderparti-systemet om å rapportere holdningsfeil blant barn ned i 3-årsalderen.

De fleste skoler fortsetter å følge det gamle systemet for å tilfredsstille skoleverkets inspektører. Skoler som kutter ned på rapporteringen har nemlig svært ofte falt flere plasser ned på skoleverkets rangering over skoler.

MANGE TING Å UNNGÅ: Her er et lite utdrag fra en 32-siders informasjonsbrosjyre som skolemyndighetene bruker i England.

Heksejakt

Flere sammenligner nå systemet med en slags offentlig form for heksejakt.

Overivrige byråkrater, som har fått streng opplæring i å luke ut rasistiske holdninger, rapporterer holdninger de tror er rasistiske med iver og glød.

Relatert:

– Lærer på muslimsk friskole i Storbritannia: «homoseksuelle skal steines»

– Bildene VG og Dagbladet ikke tør å vise

– 14 somaliere dømt for sex-slaveri i England

– Statusrapport fra Storbritannia – en rasert nasjon

– Ikke-vestlige innvandrere har kostet Storbritannia 1.350 milliarder kroner

– Advarte mot barnevoldtekter – ble sendt på mangfoldskurs

Exit mobile version