Site icon Lykten

Dagen demokratiet døde i Sverige

Begrepet «Polsk riksdag» har fått en ny konkurrent. «Svensk riksdag», heter det når majoriteten av de politiske partiene som vanligvis kjemper mot hverandre, går sammen for å støte ut ett enslig parti på bekostning av velgernes stemmesedler.

Alle demokratiske prinsipper ble kastet på sjøen igår, når statsminister Stefan Löfven betemte seg for å akseptere et samarbeide med en høyre, venstre og sentrum-koalisjon som er historisk i politisk sammenheng i Sverige.

Dette betyr at nesten 7.3 million svenske velgere har fått sine stemmer effektivt annulert av sosialdemokratene og deres nye støttespillere.

Ap + Høyre = sant?

For å gjøre det ennå mer forståelig med norske øyne, så ville det samme i Norge betydd at Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti hadde dannet en koalisjonsregjering for å holde Fremskrittspartiet utenfor noen som helst innflytelse.

«Decemberöverenskommelsen»

FORNØYD: Statsminister Stefan Löfven mener at gårsdagens avtale er til det beste for Sveriges fremtid. (Foto: Wikimedia).

Ett nytt regelverk vil med ovenstående koalisjonsdannelse trer i kraft fra våren, populært kalt «decemberöverenskommelsen», som i praksis vil hindre Sverigedemokraterna ifra all politisk makt inntil de en dag skulle får 51% av stemmene ved et valg.

– Jeg er stolt og fornøyd over at Sverige kan styres i en vanskelig politisk situasjon, sa statsminister Stefan Lövfen om avtalen.

Samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene og alliansen går ut på at det regjeringsalternativet av de rødgrønne og alliansen som samler størst støtte alltid skal slippes frem av de andre partene. I praksis innebærer det at Sverigedemokraterna må få minst halvparten av stemmene for å kunne ha innflytelse over politikken – en situasjon som de seks partiene håper skal skremme vekk velgere fra Sverigedemokraterna.

– En minoritetsregjering skal kunne få igjennom sitt budsjett og ingen forslag skal kunne forkastes, fortsatte han.

MÅ SPISE SIN SKO? Flere politikere har tidligere uttalt at de ikke vil samarbeide med Socialdemokraterna. Annie Lööf fra Centerpartiet var en av dem. Men motstanden mot Sverigedemokraterna var tydeligvis sterk nok til å fravike politiske prinsipper.

Han konstaterte videre at en regjering ikke behøver støtte fra en majoritet av stortingsrepresentantene, det rekker med at flere stemmer for den enn imot. Med den nye avtalen mellom de seks partiene kommer dermed Sverigedemokraterna ikke og kunne felle fremtidige regjeringer uansett hvor store de blir, ettersom opposisjonen aktivt kommer til å støtte regjeringen.

– Decemberöverenskommelsen er en måte å vise ansvar slik at Sverige skal kunne ledes, proklamerte Löfven stolt.

Deretter tok Anna Kinberg Batra, gruppeleder for Moderaterna (Löfvens tradisjonelle største motstander red.anm.). og ny tiltenkt M-leder over:

– Ikke noe parti kan lenger alene ta regjeringsmakten i Sverige, sa hun.

Fire punkter

Deretter ramset hun opp den nye decemberöverenskommelsens fire punkter:

1. Statsministerkandidaten som samler støtte fra den partikonstellasjonen som er større enn alle andre tenkbare regjeringskonstellasjoner skal slippes frem.

2. En minoritetsregjering skal kunne få igjennom sitt budsjett.

3. Samarbeidsbrudd i budsjettet skal ikke være mulig.

4. Samarbeidet peker ut tre politiske områder for samarbeide og samtaler: Forsvars- og sikkerhetspolitikk, pensjonssystemet samt energipolitikken.

Kinberg Batra påsto dessuten at alliansen, til tross for samarbeidet med regjeringen, «skal fortsette å utgjøre en sterk opposisjon».

Til slutt avsluttet Löfven med å bekrefte at ekstravalget nå er innstilt.

– Regjeringen kommer ikke til å ta en beslutning om et nyvalg, det er ikke lenger aktuelt, sa han.

Skyggeparlament

Den danske historikeren og journalisten Lars Hedegaard beskriver i en leder på Dispatch International situasjonen følgende:

– Man kan også beskrive det nye politiske systemet på en annen måte, nemlig som et dobbelt parlamentssystem. Offisielt styres Sverige av riksdagen. Uoffiselt, og i realiteten, av et skyggeparlament bestående av De Forente Partiene som avtaler alle saker seg imellom uten at allmennheten får innblikk i forhandlingene. Riksdagen opptrer derfor som et slags ekspedisjonskontor for allerede inngåtte avtaler.

SKYGGEPARLAMENT: Den danske journalisten og forfatteren Lars Hedegaard mener at Sverige nå i realiteten har fått et skyggeparlament.

– Decemberöverenskommelsen skal gjelde frem til år 2022, som betyr at uansett hvilken regjering som styrer Sverige de neste åtte årene, så vil den i praksis kunne regjere under diktatoriske former, ettersom budsjettene er selve fundamentet for all politikk. Det er statsbudsjettet som setter grensene for hva man kan gjøre på de tre viktigste politiske områdene som De Forente Partiene har proklamert at de skal samarbeide om; Forsvar/sikkerhet, pensjon og energi.

– I gamle dager forutsatte man at opposisjon var et misnøye med regjeringens politikk. Det var derfor den var i opposisjon. Men Decemberöverenskommelsen avskaffer politikk i den tradisjonelle formen. Ingen som står utenfor det store brorskapet i Sveriges skyggeparlament vil bli hørt.

– Og innvandringspolitikken da? Den kommer vi å løse på «en bra måte», informerte Stefan Lövfen. Det må tolkes som at De Forente Partiene kommer til å ta beslutninger utenfor riksdagen – og uten at folket får vite noe som helst før det presenteres som et fait accompli. (Noe som allerede er bestemt red.anm).

Sitat slutt.

Sosialdemokraterna og Hitler

Andre nyhetskilder sammenligner det som nå skjer i Sverige med hvordan diktatoren Adolf Hitler tok makten i Tyskland i 1933.

Parallellene til Decemberöverenskommelsen og Hitlers «fullmaktslov«, (Ermächtigungsgesetz), som var en lov som den tyske riksdagen innførte den 23. mars 1933, og som trådte i kraft dagen etterpå, er tydelige.

SVENSK RIKSDAG ANNO 2014? Dagens svenske opphevelse av demokratiske prinsipper sammenlignes med NSDAP og Adolf Hitler sin maktovertakelse i Tyskland i 1933. (Foto: Wikimedia).

Loven som hadde den formelle tittelen «Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich» (Loven for å avhjelpe folkets og rikets nød), innbar at Tysklands rikskansler, Adolf Hitler, ble landets høyeste lovstiftende organ, som dermet innebar at han kunne stifte lover og beslutte budsjetter uten å ha folkets demokratiske støtte for det i riksdagen.

Det var i forbindelse med dette at Hitler ble Tysklands diktator og ble gitt muligheten å forårsake den skade for landet og verden som han etterpå gjorde, til tross for at landet bestemt fortsatte å kalle seg selv for et demokrati.

Opprør hos Moderaterna

Selv om lederne hos opposisjonspartiet Moderaterna har valgt å samarbeide med sine politiske motstandere, så har mange i partiet, samt velgerne deres, ikke samme syn som sin partileder.

Her er et lite utdrag fra kommentarer på Facebook:

– Aldrig mer Moderaterna, skriver en person som heter Philip och får 10 gillningar.

– Känns inte alls bra, skriver en annan person som heter Thomas.

– Min röst försvann definitivt idag. Men det gjorde den redan 2014 faktiskt, skriver Håkan.

– Rösta rött, jobba svart och lev blått har fått en ny innebörd. Nu är det dags att starta ett nytt borgerligt parti. Det kommer att vara blått inte rödblågrönt och heta “ingen kohandel”. Undra varför vi röstar i Sverige?, funderar Hans.

– Hur många Socialdemokrater sitter i Moderaternas partistyrelse?, skriver Alexander.

– Jag är nu partilös, skriver Bo.

– Tyvärr var beskedet ett svek av alliansen och inte mod att stå upp för sina väljare och leda Sverige på rätt väg, skriver Solveig.

Orker ikke, vil ikke og vet ikke

Løssalgsavisen Expressen har foretatt en liten «Tre på gaten». Svarene viser dessverre at det ikke bare er blant politikerne det mangler demokratisk engasjement.

SVENSKE VELGERE: Orker ikke, vil ikke og vet ikke.
Exit mobile version