Site icon Lykten

Danmark: Fattige land må godta retur av asylsøkere for å få bistandspenger

Etter mange år med forgjeves forsøk på å få fart på hjemsendelse av avviste asylsøkere vil Venstre gjøre det til en fast betingelse, for å få u-hjelp, at landene inngår en avtale om å ta imot egne statsborgere, når Danmark vil sende dem hjem, skriver Jyllands-Posten.

Omkring 1.300 asylsøkere har fått endelig avslag på asyl i Danmark, men oppholder seg fortsatt i Danmark uten å kunne sendes hjem. Det skyldes som regel at politiet ikke kan sende dem ut med tvang fordi Danmark ikke har en hjemsendelsesavtale med hjemlandet deres.

En rekke av disse landene mottar samtidig u-hjelp fra Danmark og det mener danske Venstre at bør utnyttes. Partiet frykter nå at antallet ikke-returnerbare asylsøkere vil øke som følge av det økte flyktningpresset på Europa.

– Vi ser i større grad flyktninger fra land som Pakistan og Mali, som får bistand, men som vi ikke har hjemsendelsesavtaler med. Mange av disse vil få avslag på asyl. De skal sendes tilbake på en eller annen måte, sier Michael Aastrup Jensen.

Det nye kravet skal innføres i en avtale om dansk u-landsbistand, som skal forhandles etter sommerferien. Forslaget ligger an til å få flertall.

– Der hvor det er regjeringer å forhandle med, er det en veldig god ide, sier utlendingstalsmann Christina Egelund  fra Liberal Alliansen.

Dansk Folkeparti ønsker å utvide ordningen ytterligere:

– Man kan godt utvide det til at hvis de vil motta u-hjelp skal de være parat til – utover å ta deres egne statsborgere – også å ta imot flyktninger fra andre land fra Danmark, sier utlendingstalsmann Martin Henriksen (DF)

Exit mobile version